Spring naar inhoud

Zo werkt de hiërarchie binnen olie- en gasbedrijf Shell

De banen en verantwoordelijkheden binnen Shell zijn hiërarchisch ingedeeld in Job Groups (ook wel: job grades of job levels). Als onderdeel van mijn project over Shell geef ik een korte toelichting op deze hiërarchie.

Stel je de groepen voor als een piramide. In de lagere Job Groups - de onderkant van de piramide, die begint bij Job Group 12 - werken bijvoorbeeld vaklui met een MBO-opleiding.

HBO’ers stromen doorgaans in op de hogere Job Groups 8 tot en met 6 (hoewel ook lager opgeleiden kunnen doorgroeien naar deze groepen). Typerende functies uit deze Job Group zijn bijvoorbeeld operator, systeembeheerder of laborant.

In Job Groups 5 en 4 werken doorgaans universitair geschoolde mensen met enige ervaring, ingenieurs en bijvoorbeeld pas ingestroomde promovendi die onderzoek doen voor Shell.

Job Groups 3 tot en met 1 worden bevolkt door leidinggevenden, senior onderzoekers, senior projectleiders, global managers en superexperts op een bepaald terrein.

Daarboven zit het hogere management met een letter category A of B, waarbij B de hoogste categorie is. In deze laag zitten bijvoorbeeld Vice Presidents die aan het hoofd staan van een bepaalde business unit of een regio. De huidige president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, was eerder bijvoorbeeld Vice President LNG & Gas Processing.

De top van de piramide is de Senior Executive Group (SEG), waar de werknemers titels hebben zoals General Manager, Director en Executive Vice President. Zij zitten niet in een Job Group en ze hebben geen letter category: deze werknemers zijn ‘unclassified.’

Ben van Beurden is de huidige Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van de Executive Committee - hij zit aan de top van de piramide.

Dit is overigens een zeer grove schets van de hiërarchie. Er zijn uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een ploegbaas zonder universitaire opleiding, die na vele jaren ervaring leiding geeft aan 25 mensen in een fabriek waar vele honderden miljoenen worden omgezet, in Job Group 5 zit. Opleidingsniveau en Job Group zijn niet per definitie aan elkaar gekoppeld, net zo min als iemands titel per definitie bij de ene of andere Job Group hoort.

De Job Groups zijn gekoppeld aan de salarisschalen, die oplopen naarmate je hoger in de piramide klimt. Vanaf de letter category worden contracten en salarissen op persoonlijke basis uitonderhandeld.

Shellers weten doorgaans wel van elkaar in welke Job Group ze zitten - het is een manier om in te schatten hoe hoog een collega in de boom zit, en hoeveel hij ongeveer verdient.

Deze notitie is gebaseerd op informatie die ik kreeg van drie verschillende Shellmedewerkers. Werk je bij Shell en wil je een bijdrage leveren aan dit project? Stuur mij een mail, dan kunnen we van gedachten wisselen.


Half februari publiceerde ik het startschot van deze serie: een uitnodiging aan Shellmedewerkers om te praten De beste kritiek die ik kreeg op mijn project over Shell - en wat ik ermee ga doen Wil je de serie volgen? Schrijf je hier in voor mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur
Correspondent Democratie & Klimaat