Spring naar inhoud

Het programma van de Correspondentavond met Femke Halsema is bekend. Kom je ook?

Politiek levert vaak twee gevoelens op.

De ene is afkeer, als er weer eens gemarchandeerd wordt met verkiezingsbeloftes of voorgespiegelde idealen. Zelf had ik dat laatst nog met het politieke opportunisme van Angela Merkel, die weigerde de vrijheid van meningsuiting van een Duits satiricus te verdedigen om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vriend te houden.

De andere is cynisme: zo is politiek nu eenmaal altijd geweest en zo zal ze ook altijd blijven. ‘These are my principles. If you don’t like them, I have others,’ lijkt vaak het mantra. Zijn er ook oprechte politici? Vast. Maar, die zie je dan weer niet zo vaak in de media - te weinig sensatie, te weinig conflict.

Juist daarom dachten we: laten we een avond over politiek organiseren die draait om idealen en hoe je die kunt behouden in de politiek. En wie beter dan Femke Halsema om samen zo’n avond mee te organiseren? Ze schreef onlangs haar politieke memoires, Pluche, en spreekt daarin openhartig over de minder fraaie, maar ook de mooie kanten van het politieke vak.

Femke bijt op onze Correspondentavond - op 18 mei vanaf 20.00 uur in de Stadsschouwburg in Nijmegen - het spits af door op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag: hoe kan een politicus vrij blijven bewegen in een web van verwachtingen, soundbites en de angst om niet herkozen te worden?

Als tweede spreker schuift filosoof Coen Simon aan. Hij onderzoekt de rol van de parlementaire pers en de wisselwerking tussen politiek en media. Leven we in een tijd waarin salonpopulisme de overhand voert? Of is er een constructiever huwelijk tussen politiek en media mogelijk?

Als derde spreker onthalen we trots schrijver en columnist Maxim Februari. Hij zal spreken over de herwaardering van het politieke compromis.

Daarnaast zullen we met toekomstige politici van Nederland een experiment aangaan. Leiders van politieke jeugdverenigingen geven inzicht in de werking van het democratisch debat door onder tijdsdruk een belangrijk maatschappelijk vraagstuk op te lossen.

De avond wordt verder verrijkt met satirische sketches van correspondent Daan Windhorst, in samenwerking met acteurs Stefanie van Leersum, Jilles Flinterman en Imke Smit. De presentatie is in handen van collega Ernst-Jan Pfauth.

Er zijn nog ongeveer honderd kaarten beschikbaar. Komen jullie ook?

Bestel hier je kaarten (22,50 voor leden, 27,50 voor niet-leden). Het boek Pluche krijg je erbij
Oprichter