We bewonderen de ploeteraars en feestbeesten die aan een goede nacht een broertje dood hebben. We verheerlijken de de ‘all-nighters’ en het ‘doorhalen.’

Wat klinkt heldhaftiger: ‘Ik kan elke nacht wel met vier uurtjes toe’ of ‘ik heb écht acht uur slaap nodig?’

Slapen we daarom te weinig?

Van de honderd mensen die denken dat ze met vijf tot zes uur slaap toekunnen, zitten er 95 naast

Van de honderd mensen die denken dat ze met vijf tot zes uur slaap toe kunnen, Van de Nederlandse vrouwen onder de 21, heeft bijna de helft bij mannen is dat meer dan één derde.

Sowieso slapen Nederlanders in alle leeftijdscategorieën gemiddeld minstens een uur minder dan de aanbevolen acht uur. Eén heeft dan ook slaapklachten.

Dus ook al slapen Nederlanders volgens wereldwijd het langst, toch kampt één derde met de nadelen van langdurig te weinig slaap. Ze:

Dus wie door het leven wil gaan, doet er beter aan juist de langslapers te bewonderen.

Benader slaap rationeel

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit hier niet voor een leven waarin elke nacht acht uur slaap heilig is.

Ik ga ook niet de tientallen praktische slaaptips - slaap in blokken van anderhalf uur! - delen die ik tegenkwam tijdens het inlezen voor dit verhaal. Want volgens mij leidt dat vooral tot een verkrampte slaapbenadering - een prima uitgangspunt voor een slaapprobleem.

Nee, het enige waar ik voor pleit, is dilemma’s rond slaap rationeel en logisch te benaderen.

Om je een voorbeeld te geven: wie voelt niet halverwege de werkdag de concentratie afnemen?

Niemand? Oké. Dit is de oplossing: doe een dutje!

Het is onlogisch dat we geen dutjes doen

Uit bleek dat een dutje van 26 minuten tijdens een langeafstandsvlucht de prestaties van piloten met 34 procent verbeterde. De reactiesnelheid ging zelfs met 54 procent omhoog. Aan de Universiteit van Californië onderzoekers dat door een middagslaapje respondenten 10 procent beter scoorden op geheugentesten. Wie een dutje oversloeg, zag de scores met 10 procent afnemen.

Toch doen er maar weinig mensen een power nap op het werk. Want ja, dat staat lui en is bovendien een beetje ongemakkelijk, zo tussen je collega’s. Met als gevolg

Als we de voordelen van slaap rationeel zouden benaderen, investeert elke werkgever in een ruimte waar werknemers Kost een half arbeidsuur per dag, maar je krijgt er productievere mensen voor terug.

YouTube
Zeer korte demonstratievideo van een slaapcapsule

De keuze is vrij simpel

En ook thuis kun je dilemma’s rond slaap tot één duidelijke keuze terugbrengen.

Als ik naar mezelf kijk, stel ik ’s avonds slaap uit omdat ik meer wil meemaken.

In plaats van dat we ons overgeven aan de nacht, blijven we ook nog in bed via Facebook en WhatsApp in contact met de wereld

Ik vermoed dat de meeste mensen daar last van hebben. Niet voor niets is een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen In plaats van dat we ons overgeven aan de nacht, blijven we ook nog in bed via Facebook en WhatsApp in contact met de wereld.

Wat als je de angst om dingen te missen opzijzet? Wat als je slaap gewoon beoordeelt op zijn merites?

Dus bedenk je de volgende keer als je weer tot diep in de nacht wil facebooken: ben je liever meer uren van de dag wakker, maar als een slechtere versie van jezelf? Of neem je genoegen met minder uren, die je wél gelukkiger en gezonder doorbrengt?

Wil je tips en inzichten over dankbaarheid in je mail ontvangen? Als maker van het Dankboek, ben ik altijd op zoek naar manieren om dankbaarheid verder onderdeel van mijn leven te maken. Wil je me volgen in die zoektocht en leren hoe je dankbaarder door het leven kan gaan? Geef je dan op voor mijn gratis e-mailcursus Tóch behoefte aan praktische slaaptips? Mocht je nou toch behoefte hebben aan praktische tips, al is het alleen maar om zeker te weten dat je niet in de grootste valkuilen rond slaap trapt, raadpleeg dan het blog Barking up the Wrong Tree. Klik hier voor de praktische tips

Lees ook mijn boek

Probeer het Dankboek, een dagboek voor een gelukkiger leven Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen. Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt. In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan. Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het ook uit! Bestel het in onze kiosk (zonder verzendkosten in Nederland)