Spring naar inhoud

Activisten proberen dit weekend een van de grootste bruinkoolmijnen van Duitsland stil te leggen

Het protest heet ‘Ende Gelände’: tot hier en niet verder. Volgens de actie-organisatie Fossielvrij Nederland zijn er gisteren en vandaag ruim honderd Nederlanders afgereisd naar het Lausitz-gebied ten zuiden van Berlijn om aan de acties deel te nemen.

De protesten maken deel uit van een wereldwijde protestactie tegen fossiele brandstoffen: Break Free 2016. Deze wordt gecoördineerd door het Amerikaanse 350.org, dat eerder achter de zeer succesvolle divestmentcampagne zat waar vooral kolenproducenten de dupe van werden.

Het direct ingrijpen bij de bron van de vervuiling - de mijnen zelf - is volgens 350.org de volgende stap om kolen, olie en gas in de grond te houden. De groep spreekt van ‘een wereldwijde golf van vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid voor een fossielvrije wereld.’

Lees er meer over via de links hieronder of bekijk de opzwepende documentaire Disobedience, die werd gemaakt om mensen te mobiliseren.

Honderden activisten zijn er eerder deze maand in geslaagd een kolenmijn in Engeland stil te leggen. Op moederdag werden werkzaamheden bij een kolenhaven Australië verstoord door honderden activisten. Verslag uit The Guardian over een vergelijkbaar protest vorig jaar (Ende Gelände 2015): ‘The day we stopped Europe’s biggest polluter in its tracks’. Op de website van Break Free 2016 vind je verhalen van protesten uit de hele wereld. Volg de wereldwijde acties op Twitter via de hashtag #breakfree2016.
Vimeo
Als onderdeel van de wereldwijde mobilisatie werd de film ‘Disobedience: The rise of the global fossil fuel resistance’ gemaakt
Correspondent Democratie & Klimaat