Olie- en gasgigant Shell gaat een aparte business unit voor groene energie oprichten

Een grote stap vooruit of een behoedzame aanvulling van de fossiele activiteiten?

Zondag maakte de Britse krant The Guardian bekend dat Shell een aparte tak opricht voor ‘New Energies’, met een focus op grootschalige investeringen in windenergie. De bedrijfstak zou om te beginnen jaarlijks 200 miljoen dollar te besteden krijgen.

‘Het is onwaarschijnlijk dat Greenpeace en anderen onder de indruk zullen zijn van [de nieuwe bedrijfstak],’ schrijft The Guardian, ‘aangezien de jaaruitgaven van de divisie minder dan een procent uitmaken van de 30 miljard dollar die Shell in olie en gas pompt.’

Het lijkt dus vooral om een structuurwijziging te gaan, of deze later gepaard gaat met substantiële investeringen in duurzame energie, valt te bezien.

Dit weekend werd bovendien bekend dat Shell een deel van de oliewinningsactiviteiten wil afsplitsen. Dit wordt door analisten geduid als poging om de schuldenlast van het bedrijf te verkleinen. De schuld groeide aanzienlijk na de recente overname van het olie- en gasbedrijf BG. Het bedrijf verkoopt de fossiele activiteiten dus niet omdat het zich volledig wil toeleggen op groene energie.

Shell is wél hardop aan het nadenken over een duurzame toekomst. Dat werd duidelijk uit twee recente publicaties. In het eerste rapport, ‘A Better Life with a Healthy Planet: Pathways to Net-Zero Emissions,’ schetst Shell hoe de wereld kan voldoen aan de doelstellingen van Parijs. Maar het bedrijf lijkt daar zelf geen concrete acties aan te verbinden, anders dan de route die het zelf al is ingeslagen (meer van het relatief schone aardgas leveren om de wereld van energie te voorzien).

Het tweede rapport, ‘Energy Transitions and Portfolio Resilience’, schetst de visie van het oliebedrijf op de (haalbaarheid van de) energietransitie. Het bedrijf weerspreekt claims dat een deel van haar fossiele assets waardeloos zal worden door ingrijpend klimaatbeleid van overheden.

De komende maand zal duidelijker worden in hoeverre Shell zelf gaat bijdragen aan een veilig leefklimaat voor de toekomst. Op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering, volgende week dinsdag 24 mei, wordt gestemd over een voorstel om van Shell een groen energiebedrijf te maken. De resolutie is ingebracht door het groene aandeelhouderscollectief Follow This. (Luister hieronder naar een gesprek met Follow This-oprichter Mark van Baal op Radio 1.)

Ik ben volgende week bij de aandeelhoudersvergadering en zal het nieuws over de groene ontwikkelingen bij Shell nauwgezet volgen. Voor 7 juni heeft Shell een ‘strategy update’ aangekondigd. Dan zal de nieuwe strategie in detail uit de doeken worden gedaan. Ik zal er uitgebreider over publiceren als volstrekt helder is hoe substantieel deze ‘nieuwe strategie’ is.

The Guardian: Shell creates green energy division to invest in wind power. Nu.nl: ‘Shell onderzoekt afsplitsing van niet-kernactiviteiten’. Mark van Baal van aandeelhouderscollectief Follow This vertelt over zijn strijd voor een duurzamer Shell op Radio 1. De recente aanvulling op eerdere ‘New Lens’ scenario’s: A Better Life with a Healthy Planet: Pathways to Net-Zero Emissions. Analyse van het nieuwe scenario: ’Oil major Shell has for the first time sketched out what it thinks it would take for the world to avoid 2C of global warming’. Het nieuwe rapport van Shell over de energietransitie: ‘Energy Transitions and Portfolio Resilience’. (pdf) Wil je mijn verhalen over Shell volgen? Schrijf je hier in voor mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur. Eerder op De Correspondent: De tijd is rijp voor olie- en gasbedrijven om in duurzame energie te stappen. Half mei werd een gerucht bevestigd dat al langer rond zoemde: ‘Shell in de race voor windenergie op zee’