Spring naar inhoud

Aardgas is niet ‘goed’ voor het klimaat (ook al zeggen olie- en gasbedrijven van wel)

Het veelgehoorde verhaal, dat aardgas een goede ‘transitiebrandstof’ zou zijn, boet steeds meer aan geloofwaardigheid in. De vooraanstaande energie- en klimaatpublicist Jeremy Leggett zette in een open brief de argumenten op een rij.

Leggett doet in de open brief een oproep aan zonne-energiebedrijven: ga geen strategische partnerschappen met olie- en gasbedrijven aan. De fossiele energiebedrijven zeggen dat ze mee willen werken aan de bescherming van ons veilige leefklimaat, maar in de praktijk lobbyen ze te vaak tegen agressief klimaatbeleid.

Leggett is oprichter en aandeelhouder van een zonne-energiebedrijf, dus helemaal neutraal is hij niet. Maar zijn voornaamste argumenten zijn volgens mij juist:

1. We moeten zo snel mogelijk naar een volledig koolstofvrije energievoorziening, en investeringen in aardgas dragen daar niet aan bij. Olie- en gasbedrijven claimen dat de vraag naar gas de komende decennia zal blijven stijgen. Toch is dat geen beschrijving van de werkelijkheid zoals die ‘nu eenmaal’ is, schrijft Leggett: dit is de toekomst waar olie- en gasbedrijven voor lobbyen.

Uitspraken over de toekomstige, stijgende vraag naar olie en gas zijn dus geen feitelijke beschrijvingen van de wereld; ze geven ook uiting aan een wereldbeeld - het zijn dus politieke uitspraken. Later in mijn huidige serie gesprekken met Shellmedewerkers, De Shelldialogen, hoop ik dit verder uit te diepen, want het keert steeds terug.

2. We kunnen niet blijven zeggen dat aardgas relatief ‘goed’ is voor het klimaat, nu er steeds meer bewijs is dat er aanzienlijke hoeveelheden methaan weglekken in de productieketen.

Methaan is een sterk broeikasgas: het vervliegt sneller dan CO2, maar het houdt ook veel meer warmte vast zolang het in de atmosfeer zit. Gemeten over een periode van twintig jaar is methaan (CH4) zeker 86 keer zo effectief in het vasthouden van warmte als dat andere, veel bekendere broeikasgas kooldioxide (CO2).

Maar in de VS lobbyt de voornaamste branchevereniging van de olie- en gasindustrie, The American Petroleum Institute (API), tegen voorgenomen beleid dat de lekkage van het broeikasgas methaan moet beperken. Dat is onverdedigbaar, schrijft Leggett.

An open letter to solar companies: Beware alliance with the gas (and oil) industry. Eerder op De Correspondent: Zelfs als schaliegas kolen vervangt, is het een desastreuze brandstof voor het klimaat. Wil je mijn verhalen over Shell volgen? Schrijf je hier in voor mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur. Eerder op De Correspondent: Benieuwd hoe (olie)bedrijven lobbyen voor of tegen klimaatbeleid?
Correspondent Democratie & Klimaat