Spring naar inhoud

Wat willen jullie weten over Brexit? Dan gaat deze Britse journalist het uitzoeken

In Groot-Brittannië zijn er al maanden verhitte discussies over: een eventuele Brexit. Op 23 juni mogen de Britten voor of tegen het verlaten van de Europese Unie stemmen.

Het Vote Leave-kamp bijt fel van zich af: het hekelt de ‘ongekozen elite’ in Brussel, de kluwen bureaucratie en de problemen met migratie die het lidmaatschap met zich mee zou brengen.

Daartegenover staat de Britain Stronger in Europe-beweging. Deze groep beroept zich vooral op gedeelde waarden en normen én een sterke Europese economie.

Hoe dan ook: over minder dan een maand wordt er gestemd. En dan? Wat staat Groot-Brittannië te wachten? Kan de uitslag zorgen voor Nexits, Frexits en Dexits?

Om deze en andere vragen te beantwoorden, hebben we de Britse journalist Jon Henleyvan The Guardian gevraagd om ons bij te praten over wat er speelt in zijn land. Henley is een zeer ingewijde journalist – hij schrijft al jaren stukken over de Europese Unie – en woonde zes jaar in Nederland.

Maar Henley gaat voor ons niet zomaar een artikel schrijven: hij doet dat op basis van jullie vragen over het aankomende referendum. Wat willen jullie weten over de eventuele Brexit, van een Brit?​

Stel je vraag vóór vrijdag 27 mei hieronder of mail je vraag naar maaike@decorrespondent.nl, zodat Henley erop kan reageren. Dat mag in het Nederlands!

Lees hier een artikel van Tomas Vanheste over waarom het nee-kamp wellicht gelijk heeft. Bekijk hier het portfolio van Jon Henley op de website van The Guardian.
Adjunct-hoofdredacteur