De erfgenaam van Jacques Brel Een Rwandees-Belgische zanger die het verdriet van Europa bezingt. Ik geef het toe, het is uiterst particulier, maar als correspondent Europa van Belgische afkomst met een dochter uit Rwanda begint mijn hart daar sneller van te kloppen. En dan maakt Stromae ook nog eens formidabele muziek. In een mooi portret in Vrij Nederland laat Thomas Heerma van Voss zien dat de kracht van zijn muziek schuilt in het contrast tussen de droefheid van zijn teksten en de vrolijkheid van zijn melodieën. In zijn durf om te experimenteren. En zijn passie en kwetsbaarheid, waarmee hij zich een waarlijk erfgenaam van Jacques Brel betoont. (Tomas Vanheste) Formidable: het verhaal van Stromae (1.900 woorden)

Het suizen van de altijd aanwezige wind Robert Löbels korte film Wind is een charmante animatiefilm die slechts vier minuten duurt. Wind gaat over een gemeenschap die zich heeft leren aanpassen aan het extreem winderige landschap. De maker, een Duitse designstudent, weet in korte tijd een universum neer te zetten vol droogkomische details, zoals ping-pongspelers die dankzij de wind in hun eentje kunnen spelen. Let ook op het geluid van David Kamp, die ervoor koos geen muziek te gebruiken, maar een serie zorgvuldig gecomponeerde geluidseffecten combineerde met het voor ons Nederlanders herkenbaar suizen van de wind. (Harald Dunnink) WIND (3 minuten en 49 seconden)

    Huurders in de tang van speculanten Het aantal huisuitzettingen van gezinnen neemt af in de Verenigde Staten. Maar het aantal faillissementen van appartementeigenaren blijft groeien. En daar hebben vooral de huurders onder te lijden. In deze documentaire bezoekt de filmmaker een appartement in een arme buurt in stadsdeel The Bronx, New York City. Sinds de eigenaar de hypotheek niet meer kan betalen, verkrotten de appartementen. En dat leidt tot ongezonde situaties. (Dimitri Tokmetzis) The Human Cost of Foreclosure (27 minuten en 21 seconden)

Edward Snowden en de toekomst Eben Moglen is hoogleraar rechten aan Columbia University. Op 9 oktober gaf hij de eerste van vier lezingen van een uur over de onthullingen van Edward Snowden over de NSA. Het zijn stuk voor stuk briljante speeches - een tikkeltje ronkend en erg Amerikaans, maar zeer de moeite waard. Moglen vertelt onder andere over de geschiedenis van surveillance in de VS, de rol van internetbedrijven en de taak die hij ziet voor ieder privacy-minnend persoon. Los van de inhoud, is de serie Snowden and the Future alleen al de moeite waard vanwege de retorische kwaliteiten van Eben Moglen: de hoogleraar brengt zijn verhalen op meeslepende wijze, zonder gebruik te maken van aantekeningen of powerpoint. De goed leesbare transcripten van de toespraken zijn ook op de site te lezen, net als de audio-opnamen. (Maurits Martijn) Snowden and the Future (vier lezingen van een uur)

  Nog één keer Nelson Mandela Aan terugblikken, profielen, portretten, analyses, anekdotes en necrologieën van de deze week overleden held van de anti-Apartheidbeweging in Zuid-Afrika geen gebrek: zo'n beetje iedere krant en tijdschrift had Nelson Mandela groot op de voorpagina. Niet om al die andere verhalen tekort te doen, maar de necrologie van Mandela in NRC, geschreven door Bram Vermeulen - lang correspondent Zuid-Afrika - is zeker de moeite waard. Vermeulen belicht Mandela niet alleen als held, maar ook als politiek strateeg en als (zelfgecreëerde) mythe. De necro is ook nog eens prachtig opgemaakt. Een aanrader. Mandela, universeel symbool van de menselijke veerkracht (3.500 woorden)