Spring naar inhoud

2015 was opnieuw een recordjaar voor de groei van duurzame energie

Energie uit zonnepanelen en windmolens kan in steeds meer landen concurreren met fossiele energie. Wereldwijd werd bijna 257 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie, één vijfde van alle gebruikte energie wereldwijd komt nu uit hernieuwbare bronnen.

Hoewel het leeuwendeel van de wereldwijde energie nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, werd vorig jaar meer geïnvesteerd in groene stroomopwekking dan in kolen- en gascentrales. Vooral opkomende economieën als China en Brazilië investeerden fors in duurzame energie, gezamenlijk zelfs meer dan de geïndustrialiseerde landen.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Renewables 2016 Global Status Report, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (Ren21), een samenwerkingsverband van groene branche-organisaties, onderzoeksinstituten, overheden en non-gouvernementele organisaties.

Vooral zonne- en windenergie groeiden hard - zie de infographics hieronder. (Dit heeft alles te maken met prijsdalingen. Milieu Centraal maakte vandaag bekend dat zonnepanelen in Nederland de afgelopen vijf jaar bijna een kwart goedkoper zijn geworden. Een set van tien panelen kost - inclusief installatie en omvormer - nu 4.600 euro, een vergelijkbaar systeem kostte in 2011 nog 5.900 euro, aldus Milieu Centraal in een persbericht.)

Volgens REN21 biedt de groei van groen een kans om de ‘energiekloof’ te dichten tussen de mensen die wel en de mensen die geen toegang tot betrouwbare, schone en betaalbare energie hebben. Wereldwijd werken volgens het rapport nu 8,1 miljoen mensen in de duurzame energie-industrie.

Er zijn overigens nog enorme hordes te nemen voordat de hele energievoorziening duurzaam is: de subsidies voor fossiele energie moeten worden afgeschaft, energienetwerken moeten worden vernieuwd, en we moeten manieren vinden om grote hoeveelheden duurzame stroom te integreren in onze stroomnetten.

En zoals ik eerder schreef: voor het klimaat gaat de ontzaglijke groei van groen niet snel genoeg: de uitstoot van de energievoorziening vlakt af, maar hij moet radicaal naar beneden om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

YouTube
Promotiefilmpje van het Renewables 2016 Global Status Report
Meer over het rapport in The Independent: ‘Developing world invests more in renewable energy than rich countries for first time, new study says’ Download hier de Key Findings van de Renewables 2016 Global Status Report (pdf, 5 MB) Download hier de volledige Renewables 2016 Global Status Report (pdf, 22 MB) Check deze pagina voor verzamelde infographics uit het rapport Eerder op De Correspondent: Een korte update over de grote trends in duurzame energie (en de langzame neergang van fossiel) Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.
Wereldwijd geïnstalleerd vermogen zonnepanelen, 2005-2015
Top 10 landen naar toegevoegd geïnstalleerd vermogen zonnepanelen (2015)
Wereldwijd geïnstalleerd vermogen windenergie (2005-2015)
Top 10 landen naar toegevoegd geïnstalleerd vermogen windenergie (2015)
Correspondent Democratie & Klimaat