Spring naar inhoud

Luistertip: Een nieuwe podcast die diepgang zoekt bij het nieuws

Een van de indrukwekkendste podcasts die ik de afgelopen tijd luisterde, gaat over Shawn. Shawn (40) kwam op zijn tiende vanuit Guyana naar de Verenigde Staten. Hij is altijd legaal in de VS geweest, maar werd een paar jaar terug veroordeeld voor marihuanabezit. Hij zat zeventien maanden in de gevangenis. Toen hij vrijkwam, pakte hij zijn leven met vrouw en zoontje weer op.

Twee jaar later werd hij ineens opgepakt door de immigratiedienst. Immigranten met een veroordeling moeten voor een immigratierechtbank verschijnen. Het doel van de publieke aanklager: uitzetting. Ook al was hij sinds zijn tiende niet meer in Guyana geweest.

In de rechtbank waar Shawn moet voorkomen, verliest 97 procent van de immigranten hun zaak. Hoe werkt dit systeem precies, en hoe verloopt de zaak van Shawn? Dat zocht de verslaggever van de nieuwe podcast Embedded uit.

Jullie moeten vooral zelf luisteren hoe het met Shawn afloopt. De show, gepresenteerd door Kelly McEvers, bestaat nu drie maanden en heeft als insteek diepgang te bieden bij het nieuws. Een hiv-epidemie in een klein stadje in de Amerikaanse staat Indiana? Embedded gaat kijken bij de mensen die naalden delen. Een bendeoorlog in El Salvador? Embedded zoekt uit hoe de bendes de touwtjes in handen houden.

Een aflevering die ik ook bijzonder vond, ging over een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan. Deze ziekenhuizen zijn steeds vaker doelwit van gewapende groepen. Hoe werk je op zo’n plek? En wat bezielt de dokters en zusters om dit werk te doen? Embedded bracht een week door in het ziekenhuis.

Luister hier de aflevering over Shawn terug. Luister hier de aflevering over het Artsen Zonder Grenzen-ziekenhuis terug.
Correspondent Globalisering