Spring naar inhoud

Kan het recht de aarde redden?

Deze week publiceerde ik het verslag van een groepsinterview dat Anoek Nuyens en ik hielden met jonge denkers over het einde van de mens als maat der dingen. Een van de deelnemers, jurist Femke Wijdekop, zet zich in voor het strafbaar stellen van ‘ecocide’ en voor het toekennen van rechten aan de natuur. Het idee: zolang de aarde, voor de wet, de status heeft van gebruiksobject, zal de grootschalige destructie ervan voortzetten.

Polly Higgins, ook wel ‘de advocaat van de aarde’ genoemd, is internationaal gezien een van de belangrijkste uitdragers van dit gedachtengoed. Vorige week was zij in Amsterdam, waar ze bij Room for Discussion van de Universiteit van Amsterdam in debat ging met advocaat-generaal Jaap Spier. Higgins gelooft dat het strafbaar stellen van ecocide niet alleen logisch en noodzakelijk is, maar ook mogelijk. Spier, mede-opsteller van de Osloprincipes, gelooft meer in wettelijk bindende afspraken over, bijvoorbeeld, koolstofemissies. Higgins én Spier zien het recht als een belangrijke factor in de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling.

Ik woonde het debat bij, met collega Jelmer Mommers, die Spier eerder interviewde voor De Correspondent. Het was een prikkelende introductie tot de materie, die aanzette tot nadenken over wat het recht vermag. Voor wie er niet bij was, maar wel geïnteresseerd is: het hele debat is nu terug te zien op het YouTubekanaal van Room for Discussion. Een aanrader!

YouTube
Bekijk het gesprek met Polly Higgins en Jaap Spier hier terug.
Lees ook: ‘Klimaatverandering is onrecht. En daar kunnen rechters wat aan doen’ van Jelmer Mommers Lees ook het groepsinterview met o.a. Femke Wijdekop: ‘Het onderscheid tussen mens, dier en ding is volstrekt kunstmatig geworden’
Correspondent Zorg