Het belangrijkste onderwijsadvies van het jaar, dat van kreeg scherpe kritiek. Volgens critici staat het eindadvies, waarin wordt geadviseerd over wat onze kinderen op school zouden moeten leren om voorbereid te zijn op de toekomst, bol van de clichés en is de inhoud onwetenschappelijk. Er zou bovendien geen draagvlak voor zijn onder docenten.

Daarom dienden Kamerleden Michel Rog (CDA) en Paul van Meenen (D66) een motie in die het project bij de onder zou brengen. De motie werd aangenomen. De Onderwijscoöperatie krijgt tot november de tijd om in gesprek te gaan met docenten om vervolgens de staatssecretaris te adviseren.

Vanavond discussiëren duizend docenten over het advies. De vraag die centraal staat: geeft het advies de juiste richting voor een nieuw curriculum? De uitkomsten van de discussie worden door de Onderwijscoöperatie gebruikt voor verdere gesprekken in het onderwijsveld. Mede op basis van de uitkomsten krijgt de staatssecretaris advies.

Duizend discussiërende docenten, werkt dat?

Om duizend docenten in een uur (de discussie duurt van acht tot negen ’s avonds) tot consensus te laten komen, is er gekozen voor een digitale ‘synthetrondiscussie’. Voor wie geen idee heeft wat dat is: de deelnemers krijgen stellingen voorgelegd waarop zij kunnen reageren, en kunnen via een schuifje per uitspraak aangeven in hoeverre ze het ermee eens zijn. Iedereen doet anoniem mee en de discussie wordt geleid door een moderator.

YouTube
Bekijk hier een filmpje dat lijkt op een spotje voor een uitvaartonderneming, maar in werkelijkheid gaat over hoe een synthetrondiscussie werkt.


en ben benieuwd hoe deze verloopt. Wat opvalt is dat de stellingen die in ieder geval bediscussieerd worden, alle vijf zijn. Zo is een van de stellingen: ‘Het is goed om naast taalvaardigheid (Nederlands, Engels) en rekenvaardigheid (inclusief wiskunde) ook burgerschap, vakoverstijgende vaardigheden en digitale vaardigheden een prominente plaats te geven in het kerncurriculum van het basis- en voortgezet onderwijs.’

Eigenlijk zijn het drie stellingen:

  1. burgerschap moet in het kerncurriculum,
  2. vakoverstijgende vaardigheden moeten in het kerncurriculum,
  3. digitale vaardigheden moeten in het kerncurriculum.

Over alle drie zijn heel genuanceerde dingen te zeggen.

Vanavond ook? Daar heb ik mijn twijfels over. Dan mogen immers duizend docenten, uit zowel het primair als het voortgezet onderwijs, pak ’m beet tien minuten anoniem over de stelling praten, waarna de ‘synthetrons’ - uitspraken waar iedereen het over eens is - eruit worden gepikt. Het gevaar ligt op de loer dat overeenstemming over positief geformuleerde, zeer algemene stellingen verward wordt met goedkeuring van het advies van Onderwijs2032.

Voor de voorstanders van Onderwijs2032 komt dat goed uit. Wedje leggen? Het ministerie van OC&W stuurt morgen een persbericht uit. De kop? ‘Docenten scharen zich achter advies Onderwijs2032’.

Reconstructie: Onderwijs2032, een schoolvoorbeeld van schijninspraak Volgens het belangrijkste onderwijsadvies van het jaar, van Platform Onderwijs2032, zou het onderwijs zich meer moeten richten op digitale vaardigheden en burgerschap. Het zou de uitkomst zijn van een nationale brainstorm en ‘dialoogfase’. Uit mijn reconstructie blijkt dat de adviezen al ruim daarvoor waren geschetst door adviesorganen van het ministerie. Lees mijn verhaal hier terug