Spring naar inhoud

Hoogleraar Ionica Smeets over haar nieuwe missie en tof onderzoek

Onlangs was ik op bezoek bij wiskundige Ionica Smeets, een van mijn journalistieke helden. Sinds haar promotie in 2010 ging Ionica fulltime aan de slag als wetenschapsjournalist. Nu is ze terug op de universiteit en hóe: ze is hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden.

We hadden een leuk gesprek, waarin ze me - na een compliment over mijn kettinkje met oneindigheidsteken - vertelde over haar onderzoeksplannen. Waar ze zich als journalist vooral bezighield met wetenschapscommunicatie in de praktijk, zal ze zich nu meer gaan verdiepen in de theoretische kant.

Haar plannen moeten nog uitkristalliseren, maar haar oratie van 13 mei jongst leden licht alvast een tipje van de sluier op. Ze haalde veel interessante studies aan. Zo blijkt dat er nogal vaak fouten zitten in persberichten van universiteiten, en laat een tof experiment zien dat je meer geciteerd wordt als je onderzoek de krant haalt.

Kijk de oratie hieronder terug. Meer zin in lezen? Onderaan vind je een link naar de tekst, en de samenvatting in de Volkskrant.

YouTube
Lees hier de gehele oratie terug Lees hier de hoogtepunten van de oratie in de Volkskrant (via Blendle) Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Ouderschap