Wat zijn jullie (m/v) ervaringen met seksisme op de universiteit en in de tech-wereld?
Ik las een aantal schokkende verhalen over seksisme op de universiteit en in de technologiewereld. Nu vraag ik me af: hoe wijdverbreid is dit probleem? En hebben jullie hier ervaring mee?
Zo’n jaar geleden schreef een onderzoeker - onder de naam ‘Bothered’ - aan Science’s online rubriek ‘Ask Alice.’ De vrouw vertelde: mijn mannelijke begeleider ‘kijkt telkens mijn truitje in.’ Wat moest ze doen?
Het advies: ‘Zolang je begeleider niet verdergaat, stel ik voor dat je het aanvaardt, als het even kan met een goed humeur.’
Wat volgde was een shitstorm aan kritiek, waardoor Science - een van ‘s werelds meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften - het advies offline haalde.
Seksisme in de wetenschap...
Dit is geen opzichzelfstaand geval, las ik in een Aeon -essay van wetenschapsauteur Margaret Wertheim en een New York Times -column van geobioloog Hope Jahren. Zij schrijven dat vrouwelijke wetenschappers geregeld te maken krijgen met seksisme op de werkvloer. Soms gaat het zover, dat ze besluiten de academische wereld te verlaten.
Zo vertelt Jahren over een van haar beste oud-studenten, die een e-mail ontving van een hogergeplaatste collega. ‘Sinds de eerste dag dat ik met je praatte, is er geen dag of uur voorbijgegaan dat ik niet aan je heb gedacht’ schreef hij. ‘Zo zit het nou eenmaal en je moet er maar mee leren omgaan totdat een van ons vertrekt.’
Het bleek het begin van een reeks briefjes, cadeaus en nachtelijke e-mails. Het laatste bericht dat Jahren van haar oud-student kreeg: ik denk erover te stoppen.
...en in Silicon Valley
Wertheim schrijft dat ook Silicon Valley seksistische trekken heeft. Hetzelfde hoorde ik in de podcast StartUp, waar ik sinds kort verslaafd aan ben.
Het tweede seizoen volgt het onlinedatingbedrijf Dating Ring. De derde aflevering gaat over problemen die vrouwen tegenkomen in de tech-industrie. Daarin hoor je een verhaal van Dating Ring-oprichter Emma Tessler waar ik echt de rillingen van kreeg.
Ze vertelt dat ze na afloop van een pitch sprak met een mannelijke investeerder. Hij sloeg zijn arm om haar heen en zijn hand kwam terecht... op de zijkant van haar borst. Tegelijkertijd stelde hij voor 50.000 dollar te investeren in haar bedrijf.
‘Het was het eerste aanbod dat ik überhaupt kreeg, en zijn hand lag op mijn sideboob’ zegt Tessler.
Neemt ze het aanbod aan? Dat hoor je in de podcast.
Oproep
Hoe schokkend deze verhalen ook zijn, het blijven anekdotes. Ik vraag me daarom af: is seksisme een structureel probleem op de universiteit en in de technologiewereld? Wordt hier onderzoek naar gedaan? En in welke opzichten verschilt Nederland van Amerika?
Tegelijkertijd ben ik benieuwd naar jullie (m/v) persoonlijke ervaringen.
Reageer hieronder of mail naar sanne@decorrespondent.nl. Uiteraard ga ik vertrouwelijk om met de informatie die je deelt.
Deze oproep verscheen eerder als onderdeel van mijn nieuwsbrief.