Gaan jullie internationaal? (en nog drie vragen die jullie stelden over De Correspondent)
Dagelijks krijgen wij vragen van jullie over De Correspondent. Die beantwoord ik graag in deze rubriek. Dit keer onder andere vragen over: onze internationale ambities, voorgelezen artikelen en wat we nu precies verstaan onder inhoudelijke bijdragen.
1. Gaan jullie met De Correspondent naar het buitenland?
Over buitenlandse interesse heeft De Correspondent niets te klagen. Samen met mede-oprichters Harald Dunnink, Sebastian Kersten en Ernst-Jan Pfauth heb ik de eer gehad de afgelopen drie jaar de hele wereld over te reizen om over ons platform te vertellen - van Roemenië tot de Verenigde Staten, van Italië tot Colombia. Tijdens deze reizen doen we de meeste van onze nieuwe ideeën en, natuurlijk, waardevolle contacten met buitenlandse journalisten op.
Dit schrijf ik in Japan, waar Harald en ik op de universiteit in Tokio een presentatie mochten geven over De Correspondent. Ook werden we geïnterviewd door Nikkei, een van de grootste kranten van Japan (en de wereld), en de Japanse editie van technologietijdschrift Wired.
Soms blijft het niet alleen bij aandacht. In Duitsland bijvoorbeeld is een groep journalisten in oktober 2014, geïnspireerd door De Correspondent, via een succesvolle crowdfunding een nieuw journalistiek platform genaamd Krautreporter begonnen. De Belgische krant De Standaard lanceerde later De correspondenten van De Standaard, waarbij - net als bij ons - journalisten expertise opbouwen in bepaalde thema’s. En in India werd in 2015 Newslaundry (‘Nieuwswasserette’) opgericht, een soort Indiaas medicijn tegen de waan van de dag.
In elk land waar we komen, kunnen ze wel een antidote to the daily news grind gebruiken
Misschien hadden sommige leden ervan gehoord, want geregeld krijgen wij de vraag: gaat De Correspondent zelf ook internationaal? Het antwoord: ja, uiteindelijk is dat ons doel. Want in elk land waar wij komen, ontdekken wij: ook hier kunnen ze wel een antidote to the daily news grind gebruiken.
Maar ‘internationaal gaan’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Willen we de grens oversteken én trouw blijven aan onze principes (geen advertenties, geen rendement eisende investeerders), dan zullen we wederom een crowdfunding moeten organiseren - niet gemakkelijk als je nog niet zo bekend bent als in Nederland.
Daarom zetten we nu eerst een paar kleine stapjes in de internationale journalistiek. Wekelijks vertaalt onze vaste vertaler Erica Moore een van onze artikelen in het Engels en verzorgt onze engagement editor Travis Mushett de verspreiding daarvan op onze Engelstalige Facebookpagina en Twitteraccount. Daarnaast hebben we een wekelijkse, Engelstalige nieuwsbrief die inmiddels door bijna vijfduizend mensen wordt gevolgd. Bovendien hebben we voor het eerst (en met hoopgevend lovende recensies) een boek in het Engels gepubliceerd: Utopia for Realists, van onze correspondent Vooruitgang Rutger Bregman.
Ook hebben we sinds kort een heuse International Editor: Maaike Goslinga. Zij zet samenwerkingen op met journalisten wereldwijd, zoals deze productie van twee lokale Duitse journalisten over het drama op oudejaarsavond in Keulen en dit surveillanceproject van correspondent Dimitri Tokmetzis. Meer over wat Maaike allemaal van plan is, kun je lezen in haar missiestuk:
Uiteindelijk is het de bedoeling om The Correspondent op te richten - de Engelstalige versie van De Correspondent. Dat willen we doen via een crowdfunding en wellicht in samenwerking met een internationale partner. Op het platform verschijnen dan vertaalde versies van onze stukken en nieuwe verhalen van internationale journalisten die jullie ook kunnen volgen. En wie weet verschijnen we op termijn in nog meer talen, zoals Spaans of (nu ik toch in Tokio ben) Japans.
2. Kunnen jullie verhalen voorgelezen worden?
In 2014 werden podcasts wereldwijd voor het eerst meer dan een miljard keer gedownload en dat aantal is sindsdien gestaag gegroeid. Ook op De Correspondent experimenteren we er steeds meer mee. Al vanaf het begin voert correspondent Lex Bohlmeijer wekelijks een Goed Gesprek met een belangwekkend persoon in podcastvorm.
Daarnaast maken we sinds kort andere podcasts, zoals die van correspondenten Jesse Frederik en Rutger Bregman over het basisinkomen en belastingontduiking.
Sommigen van jullie vroegen ons: kunnen jullie niet ál jullie artikelen in audiovorm aanbieden? Vooralsnog is dat helaas een brug te ver: het goed voorlezen en opnemen van een artikel is behoorlijk tijds- en arbeidsintensief. Maar we experimenteren er al wel mee. Zo las Arnon Grunberg zijn laatste aflevering in de Hotelmens-serie voor.
Dat zouden we graag vaker doen. Want soms is het fijn om een stuk te lezen, andere keren is het juist prettig om een verhaal te beluisteren - bijvoorbeeld tijdens het koken of in de auto. Wel willen we daarbij goed kijken naar de vorm: soms is voorlezen een optie, maar bij artikelen met veel beeld of infographics is het veel minder logisch. Bij ieder stuk zullen we dus goed moeten kijken naar de meest passende vorm. Maar dat er vaker iets te luisteren zal zijn op De Correspondent, is zeker.
3. Wat verstaan jullie onder ‘een inhoudelijke bijdrage’?
Dagelijks verrijken jullie onze journalistiek met nieuwe bronnen, kritische kanttekeningen en onderwerpsuggesties. Die bijdragen leiden vaak - en steeds vaker - tot nieuwe verhalen, updates en notities.
Maar, zo vroeg een aantal van jullie: wat verstaan jullie nu precies onder een inhoudelijke bijdrage?
Het antwoord daarop is moeilijk in een formule te vatten. Journalistiek kent eindeloos veel vormen - van reportages tot essays tot explainers. Bij ieder stuk betekent ‘een inhoudelijke bijdrage’ dus weer iets anders.
Als je toch een vuistregel zou willen formuleren, zou die ongeveer als volgt luiden. Een inhoudelijke bijdrage op De Correspondent voldoet in ieder geval aan deze eigenschappen:
- Een feitelijke onderbouwing
- Een verwijzing naar betrouwbare bronnen of eigen ervaring
- Een constructieve toonzetting
- Aansluiting bij het onderwerp ter sprake
Waar we op hopen is dat jullie relevante kennis, expertise en ervaring delen over de onderwerpen waarover we schrijven. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gerichte vraag of een onderbouwde kritiek, maar ook door het geven van praktijkvoorbeelden of anekdotes uit eigen ervaring.
Bijdragen verwijderen doen we hoogstzelden, maar we kunnen daartoe besluiten als een bijdrage:
- Racistisch, discriminerend of bedreigend is
- Op de man/vrouw speelt
- Over een totaal ander onderwerp gaat
- Gescheld of geschreeuw bevat
- Aperte onwaarheden of verdachtmakingen verkondigt
4. Krijgen leden ook een eigen profiel?
Tot slot: met enige regelmaat krijgen we de vraag of jullie, onze leden, ook een eigen profiel krijgen op De Correspondent.
Het antwoord: jazeker.
Tot nu toe kun je alleen persoonlijke voorkeuren aanpassen: rechtsboven in het hoofdmenu van De Correspondent, achter je initiaal, zit een persoonlijk menu.
Daar kun je aangeven welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen (dagelijks/wekelijks), of je een mailtje wilt krijgen als er nieuwe bijdragen zijn in een gesprek waar je aan deelneemt en hoe je onze artikelen het liefst leest (lettertype, lettergrootte, dag- of nachtmodus).
Maar op termijn willen we je graag de mogelijkheid geven een persoonlijk en publiek profiel gebaseerd op je expertise op te bouwen. Daar kun je onder andere:
- Al je bijdragen op De Correspondent terugvinden
- Een avatar of profielfoto toevoegen
- Je studie, beroep of een andere expertise invullen
- Een koppeling maken met sociale media
Het idee hierachter is dat wij De Correspondent niet zozeer als een medium beschouwen, waar journalisten zenden en lezers ontvangen, maar als een kennisnetwerk waar correspondenten én leden kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je als lid niet alleen correspondenten en gastcorrespondenten, maar ook andere leden kunt volgen. Op het profiel kun je dan bekijken wie iemand is, wat zijn expertises zijn en welke kennis hij of zij allemaal al heeft bijgedragen op ons platform.