Kom meepraten over geweldpleging door de politie: hoever mogen ze gaan?

Precies een jaar geleden overleed Mitch Henriquez, nadat hij door de Haagse politie in een nekklem werd gehouden. Hij zou hebben gegrapt dat hij een wapen bij zich had en werd met grof geweld tegen de grond gewerkt. Zijn strottenhoofd was gebroken en hij zat onder de bloeduitstortingen.

Volgens de Rijksrecherche, die een onderzoek instelde naar de zaak, was de politie verantwoordelijk voor zijn dood. Toch blijven er veel dingen schuren. Zal een van de betrokken agenten ooit veroordeeld worden? Was hier sprake van etnisch profileren? Wat betekent het dat de politie een geweldsmonopolie heeft? En hoever mogen agenten eigenlijk gaan tijdens een arrestatie?

Amnesty International en Controle Alt Delete, een organisatie die zich richt op het informeren over/bestrijden van ongelijkheid en etnisch profileren, organiseren volgende week maandag hun eerste ‘publiekscollege’ in het Humanity House in Den Haag over dit onderwerp. De vraag die centraal zal staan: ‘Geweldtoepassing door de politie: wat zijn de grenzen?’

Op de avond wordt besproken hoe de geweldstoepassing door de politie is geregeld. Welke knelpunten zijn er in de regels? En in de praktijk? Wat wijst onderzoek naar politiegeweld uit? Wat is (dis)proportioneel geweld? En mag de politie schieten ter aanhouding?

Sprekers op de avond zijn onder meer Gerbrig Klos van Amnesty, die zal praten over geweldstoepassing en internationale standaarden op dat gebied. Universitair hoofddocent Jaap Timmer gaat het hebben over de wettelijke kaders van geweldstoepassing en advocaat Jurjen Pen legt meer uit over een nieuw wetsvoorstel om agenten niet aan te merken als verdachte bij gebruik van geweld. Antropoloog en gastcorrespondent Sinan Çankaya, die eerder al voor ons schreef over etnisch profileren, zal spreken over geweld en politiecultuur.

Kom je meepraten? De toegang is gratis, meer informatie over de avond vind je hieronder. Voor wie er niet bij kan zijn: volgende week lees je hier een verslag van het evenement.

Lees hier alles over het evenement Sinan Çankaya schreef eerder voor ons over etnisch profileren, lees het hier