Spring naar inhoud

Vanaf vrijdag te zien op De Correspondent: de intrigerende documentaire over Edward Snowden

Vanaf aanstaande vrijdag is er op De Correspondent een bijzondere documentaire te zien: Citizenfour, de Oscarwinnende film over Edward Snowden, de oud-medewerker van de Amerikaanse geheime diensten die in juni 2013 duizenden geheime documenten over de NSA lekte.

Citizenfour is het verslag van die eerste dagen van juni. Filmmaker Laura Poitras volgt Snowden met een simpele camera. Samen met enkele journalisten van de Britse krant The Guardian, onder wie Glenn Greenwald, bivakkeert hij in een kleine hotelkamer in Hongkong, waar zij de documenten doorspitten en de betekenis ervan bediscussiëren.

Het is dat contrast dat de film zo bijzonder maakt: een paar mensen in een nietsbetekende ruimte in een hoog gebouw die op exact dat moment de wereld veranderen, of althans: een van de grootste journalistieke verhalen uit de recente geschiedenis naar buiten aan het brengen zijn.

History in the making tussen de beddenlakens en pizzadozen.

Wat je ook van Edward Snowden vindt, of je zijn acties verwerpt of bewondert, of je hem als een klokkenluider of als een verrader bestempelt, Citizenfour is een iconische film, een verslag over een intrigerende man, gemaakt op de dagen dat hij zijn plek in de geschiedenisboeken opeist.

Als je de documentaire nog niet gezien hebt: trek er aanstaande vrijdag, zaterdag of zondag anderhalf uur voor uit. Heb je de film wel al gezien: discussieer dan mee op De Correspondent over de waarde van de onthullingen van Edward Snowden. De film zal alleen in Nederland en Vlaanderen te zien zijn.

Kijk hier naar de beelden van Snowden - gefilmd door Poitras - op het moment dat hij zich bekendmaakt als de documentenlekker
Correspondent Beter internet