Spring naar inhoud

De dag waarop Nigel Farage voor redelijkheid pleit en voor een keer gelijk heeft

‘Laten we redelijk, volwassen en realistisch zijn.’ Nigel Farage, die de Europese Unie zeventien jaar lang in het Europees Parlement voor alles wat vies en voos is heeft uitgemaakt, deed die oproep vanmorgen in dat huis.

Andere parlementariërs peperden hem in dat hij kort na het referendum was teruggekomen op zijn belofte dat de 350 miljoen pond die het Verenigd Koninkrijk wekelijks aan de EU bijdraagt terug zou vloeien naar de National Health Service. Dat hij de emoties tegen immigranten had opgezweept met een poster die verdacht veel aan nazipropaganda deed denken. Dat hij zich mocht voordoen als de vertegenwoordiger van de gewone man, maar intussen zijn familie-erfenis via een trust fund in een belastingparadijs veiligstelde.

Maar Farage negeerde domweg al die verwijten. Hij presenteerde zichzelf triomfantelijk als de man die gelijk heeft gekregen en er nu voor pleit gehoor te geven aan de stem van het volk. Zijn boodschap was vandaag dat de Europese Unie er belang bij heeft redelijke afspraken te maken met het Verenigd Koninkrijk. Want dat trotse rijk redt het heus wel zonder de verrotte deal die het nu met de EU heeft, maar die sukkels op het continent...

Al mag een pleidooi voor rust en redelijkheid uit zijn mond wat wonderlijk klinken, dat is ook waar veel andere Britten op hopen. Zoals Tim Farron, de leider van de Liberal Democrats.

Farron was vanmiddag bij een lunch van liberale kopstukken in het Egmontpaleis te Brussel. Achteraf zei hij bij een persconferentie utterly heart broken te zijn. Hij hoopte dat de Britten tijd zouden krijgen om de betekenis van de uitslag in te laten dalen.

Aanvankelijk vond de liberale fractie in het Europees Parlement dat het Verenigd Koninkrijk al bij de Europese top van vandaag en morgen het besluit uit de EU te stappen moest melden. Dan konden de onderhandelingen over de scheiding meteen beginnen. Maar daar zijn ze op terug gekomen. Ze willen de Britten nu een ‘redelijke periode’ geven.

‘Als de leider van onze Britse partij zegt: geef ons meer tijd, doen we dat,’ lichtte Hans van Baalen in het Egmont Paleis toe. Hij schetste een scenario waarbij er dit jaar nog nieuwe verkiezingen komen en de LibDems een tweede referendum tot inzet van die verkiezingen maken. ‘Ik denk dat alles nog mogelijk is,’ zei de Europarlementariër voor de VVD.

Van Baalen herinnerde eraan dat Farage in de referendumnacht, toen de uitslag nog andersom leek uit te pakken, had gezegd dat daarmee niet het laatste woord was gesproken. ‘Dit is ook nog niet het laatste woord,’ zei hij. Heeft Farage wellicht toch een keertje gelijk.

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding