Twee weken geleden organiseerde De Correspondent in samenwerking met digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom een cryptoparty. Met honderd bezoekers, vijftien hackers en meer dan genoeg Club Mate was de avond een groot succes.
Het idee achter een cryptoparty is om normale computer- en internetgebruikers in aanraking te brengen met verschillende mogelijkheden waarmee je jezelf digitaal kunt beschermen en beveiligen. Geen overbodige luxe in tijden van onthullingen van Edwards Snowden over de NSA.
Onder de bezielende leiding van informatiekundestudent Xander Bouwman legden vijftien vrijwilligers de bezoekers uit wat de technische mogelijkheden zijn om je computer te beveiligen en je internetgedrag af te schermen tegen geheime diensten en kwaadwillende hackers.
De prachtige ruimte van Mediamatic aan de VOC-kade op de Oostelijke eilanden in Amsterdam zat helemaal vol. En dat terwijl een paar kilometer verderop Ajax in de Amsterdam Arena Barcelona van het veld speelde.
De bezoekers zaten per tien aan tafel. Iedereen moest zijn eigen laptop meenemen (één bezoeker had zelfs zijn desktop meegenomen) en aangeven op welk besturingssysteem die draaide. De vijftien vrijwilligers liepen rond om vragen te beantwoorden en te helpen bij de installatie van de software.
Hieronder zal ik de tips en software beschrijven die tijdens de cryptoparty aan bod zijn gekomen. Voordat je daar aan begint, is het goed om alvast wat voorwerk te doen en je een beetje in te lezen over digitale beveiliging.
De Internet Toolbox
Een uitstekend startpunt is de Internetvrijheid Toolbox die Bits of Freedom heeft samengesteld. Hierin wordt helder en toegankelijk uitgelegd welke kwetsbaarheden iedere internetgebruiker heeft en welke maatregelen daartegen zijn te nemen. Van de keuze voor een veilig wachtwoord tot het versleutelen van e-mailverkeer, van de beveiliging van je wifi-netwerk tot het afschermen van je browsegedrag: in de toolbox zijn veel tips en links te vinden en precies genoeg toelichting. Ook geschikt voor totale leken. Een aanrader.
Encryption works
Iets specialistischer en ingewikkelder dan de Internetvrijheid Toolbox - maar minstens zo leerzaam - is het handboek Encryption Works: How to protect your privacy in the age of NSA surveillance van het Amerikaanse Freedom of the Press Foundation. In dit 29-pagina’s tellende document worden alle mogelijke manieren van versleuteling besproken en uitgelegd. Het is in het Engels en hier en daar wat theoretisch, maar voor de doorbijters meer dan de moeite waard.
De cryptoparty
Xander Bouwman had voor iedereen een instructievel gemaakt waarmee de bezoekers zelf aan de slag konden. Hij maakte een onderscheid tussen verschillende vormen van digitale beveiliging: de persoonlijke data-hygiëne, het uitwissen van de sporen die je digitaal achterlaat en een aantal nog verstrekendere maatregelen die je kunt nemen. Dit zijn ze:
Disconnect Disconnect is een programma dat je in je internetbrowser kunt zetten (plugin) en waarmee je kunt zien welke derde partijen (trackers) jou volgen en waarmee je die ook kunt blocken. Ook is er een Disconnect-plugin waarmee je anoniem kunt zoeken met de bekende zoekmachines (Google, Bing, etcetera). HTTPS Everywhere HTTPS Everywhere is een plugin voor de browsers Chrome en Firefox die automatisch de meest veilige manier zoekt om contact te maken met een website. Zo wordt browsen een stuk veiliger. DuckDuckGo DuckDuckGo is een zoekmachine, een alternatief voor Google. De site is privacy-vriendelijk, in de zin van dat het zo min mogelijk gegevens over de gebruikers verzamelt. Daarnaast biedt het iedere gebruiker dezelfde resultaten, in plaats van de gepersonaliseerde resultaten van Google. Een sterk wachtwoord Bits of Freedom heeft een aantal duidelijke tips over hoe je een wachtwoord zo kunt kiezen dat het niet te kraken is. Ook wordt er een aantal digitale wachtwoordmanagers aangeraden, die verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten voor je kunnen onthouden. Veilig, uiteraard.Neem vooral even de tijd om je te verdiepen in de verschillende tips. Honderd procent digitale veiligheid bestaat niet, maar op deze manier kun je wel bewust worden van de mogelijkheden om jezelf te beschermen. Zoals een bezoeker na afloop zei: ‘Ik weet niet of ik het allemaal ga gebruiken, maar ik ben wel blij dat ik nu weet dat het bestaat.’
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!