Nieuwe studie bevestigt: twee graden opwarming is een illusie
Het stond vandaag op de voorpagina van de Volkskrant: ‘Deal Parijs gaat lang niet ver genoeg.’
Echt nieuws is het niet: we weten al langer dat we ook met alle beleidsplannen die overheden in Parijs hadden aangekondigd afkoersen op een opwarming van drie of meer graden Celsius aan het einde van de eeuw. We weten ook al langer dat er een onaangenaam grote kans is op nog extremere opwarming. En we zien de gevolgen van de opwarming die al is opgetreden - één graad Celsius sinds het begin van het industriële tijdperk - ook nu al wereldwijd.
Maar het kan geen kwaad daar nog eens aan herinnerd te worden, en hardop te zeggen dat ook de Nederlandse overheid snel haar verantwoordelijkheid moet nemen, bijvoorbeeld door de kolencentrales te sluiten.
Eerder deze week werd bekend dat Nederland voor het vierde jaar op rij meer steenkool heeft verstookt. Dat is het resultaat van bewust overheidsbeleid van begin deze eeuw, toen elektriciteitsbedrijven werden aangemoedigd - en stonden te popelen - om nieuwe kolencentrales te bouwen. Nogal gênant in een tijdperk van opwarming.
Het sluiten van de kolencentrales zou volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Greenpeace in totaal 3,3 miljard euro kosten. Dat is 14 euro per huishouden per jaar.
De beste analyse die ik las van de nieuwe studie in Nature stond in The Washington Post: ‘The world has the right climate goals — but the wrong ambition levels to achieve them’. Op de website Carbon Brief zette een van de auteurs van de studie zelf de resultaten op een rij. Vandaag in de Volkskrant: ‘Klimaatafspraken Parijs bij lange na niet genoeg’. Echt nieuws was het niet. Zo schreef klimaat- en duurzaamheidsconsultant Jan Paul van Soest al in juli 2015: ‘Wees eerlijk: twee graden opwarming is een illusie’. Benieuwd hoe groot de kans is dat de opwarming van de aarde uit de hand loopt? Lees dit verhaal. Eerder deze week werd bekend: ‘Elektriciteitsproductie uit steenkool voor vierde jaar op rij gestegen.’ Benieuwd naar de politieke keuzes die leidden tot de stijgende kolenstook? Lees dit verhaal. Lees in het FD over het eerder genoemde onderzoek: ‘Sluiting Nederlandse kolencentrales kost € 3,3 mrd’. Vorige week, één jaar na het winnen van de Klimaatzaak, concludeerde actie-organisatie Urgenda al: ‘de turbo moet erop.’ Hier kun je terecht voor korte antwoorden op moeilijke vragen over klimaatverandering. Deze twaalf verhalen laten zien hoe de klimaatcrisis zich wereldwijd afspeelt. Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.