Welkom in het universum waar Brexit wordt bejubeld (en van de crisis niks is geleerd)

Rutger Bregman
Correspondent Vooruitgang

Je zult misschien denken: Brexit, wat een ramp! En natuurlijk, het doet altijd pijn om zoveel onrust op de financiële markten te zien. Je moet er ook niet aan denken dat die gekke populisten met hun dikke onderbuik hier een referendum over een Nexit afdwingen. Dat zou pas een klap zijn voor de B.V. Nederland.

Maar een echte ondernemer ziet ook kansen. De ene na de andere bank in Londen denkt erover te verhuizen naar een ander financieel centrum. The New York Times vrijdag dat Amsterdam het beste alternatief is. Een wethouder uit de hoofdstad wist al te melden dat verschillende financials de oversteek willen wagen. En waarom ook niet? We spreken beter Engels dan de Engelsen. We zijn supertolerant. En we hebben een, hoe zeg je dat, zéér competitief fiscaal klimaat.

Een watertandende Rutte zei het al: ‘We zijn allemaal kooplieden hier, dus eh…’

Een watertandende premier Rutte zei het al tijdens zijn wekelijkse persconferentie: ‘We zijn allemaal kooplieden hier, dus eh…’

Oké, onze bonuswetgeving zit een beetje in de weg - dat schreef The New York Times ook, dus dan is het waar. ‘Maar ik adviseer iedereen nog even heel goed naar de regeltjes te kijken,’ suste Rutte. ‘Er zit enige flexibiliteit in.’ Het is nu vooral zaak, aldus de premier, om Amsterdam subtiel in de etalage te zetten zodat er zoveel mogelijk van die topbankiers naar ons land komen. Stel je voor wat een welvaart dat zal opleveren!

Huh, wat zeg je?

Is het Verenigd Koninkrijk leeggezogen door The City? Zijn er 300.000 boeken verkocht van ene Luyendijk, die beweert dat deze bankiers een financiële apocalyps van wereldhistorische proporties hebben veroorzaakt? En zijn er bergen aan dat een te grote financiële sector geen welvaart oplevert, maar juist vernietigt?

Jaja, tuurlijk, er doen heel wat van die populistische praatjes de ronde. Dat is een groot probleem voor de B.V. Nederland. Sommige mensen blijven in het verleden hangen. Het is alweer acht jaar geleden hoor, dat de economie in een dipje zat. Laten we nu met frisse blik vooruitkijken. Kansen zien, kansen pakken. Amsterdam is de Gateway to Europe! Als wij het niet doen, dan doen de Ieren of Belgen het wel.

Luister bijvoorbeeld naar Dennis Vermeulen, van het prachtige Hollandse bedrijf INCO Business Group (‘vermogensbescherming en fiscale optimalisatie middels grensverleggend advies’). Bij EenVandaag hij dat de toeloop al is begonnen. ‘Vorig jaar waren er helemaal geen aanmeldingen en de afgelopen maand zijn we wel honderd keer gebeld,’ aldus Dennis, die glom van geluk. ‘Blij met de Brexit!’

Een klein puntje van zorg is, toegegeven, dat Groot-Brittannië straks de belastingen voor grote bedrijven nog ietsje omlaag zal doen. Dat kan onze bloeiende tak van, uh, fiscale optimalisatie in de problemen brengen. Maar vrees niet, dit kunnen we voorkomen door ons belastingstelsel nog ietsje soepeler te maken. Goed idee, nietwaar? We moeten natuurlijk meegaan met onze tijd.

Weg met die bonuswetgeving, gooi die belastingen flink omlaag, en laat ze maar komen!

Gelukkig hebben veel journalisten dat al door. De Volkskrant, RTL Nieuws, EenVandaag – allemaal berichtten ze over de blijde intocht der bankiers. Zure vragen over graaiers worden niet meer gesteld. Bankierszoon Robbert van Lanschot in NRC Handelsblad dat we nu een ‘harde, ongegeneerde hyena-achtige campagne’ moeten voeren om die toppers uit The City hiernaartoe te halen. ‘Onze concurrenten gaan het ook doen. Dit is een extreme buitenkans.’

Dus: weg met die bonuswetgeving, gooi die belastingen flink omlaag, en laat ze maar komen!

Huh, wat zeg je nou weer?

Is deze mentaliteit juist de oorzaak van het Britse besluit om uit de EU te stappen? Laat het zien dat we niets geleerd hebben van de crisis en dat het dus wachten is op de volgende? Is het een gotspe dat zogenaamd sociaaldemocratische politici als Eberhard van der Laan en Jeroen Dijsselbloem die Britse graaiers proberen te lokken?

Ach, hou toch op met dat populistische gedoe. Luister een keer naar je verstand, in plaats van je onderbuik. Wij zijn een volk van kooplieden, van VOC’ers! Wat goed is voor de B.V. Nederland, is goed voor ons allemaal.

Lees verder: