‘De weerspiegeling van de man is zijn werk, niet wat die allemaal heeft gezegd.’ Met dit spreekwoord worden de Turken gestimuleerd om de mouwen op te stropen.

Er is dan ook geen Turkse leider geweest die niet met zijn ‘eigen’ grootse werk de geschiedenis in wilde gaan. Republiekstichter Mustafa Kemal Atatürk deed het door de invloed van de islam op de maatschappij te minimaliseren. Adnan Menderes deed het door Turkije in de jaren vijftig de NAVO én de Korea-oorlog in te loodsen. Süleyman Gündoğdu Demirel en Turgut Ozal waren de leiders die de economie liberaliseerden en ervoor zorgden dat Turkije onderdeel werd van de wereldeconomie.

En toen brak het nieuwe millennium en daarmee het tijdperk van Recep Tayyip Erdogan aan. Een ijverige oud-burgemeester van Istanbul waarbij de verwachtingen hoog waren. En inderdaad wist ook deze ‘man van het volk’ zijn stempel op het land te drukken. Niet alleen door de terugkeer van de islam in de politiek, het onderwijs en het maatschappelijke leven te verwezenlijken, maar ook door megabouwprojecten op te zetten.

Foto’s: Ahmet Polat

En zo zijn de Turken onder zijn leiding in een bouwobsessie terechtgekomen. Enorme moskeeën, bruggen en snelwegen waar miljoenen bomen voor worden opgeofferd. Honderden nieuwe winkelcentra, wooncomplexen en wolkenkrabbers die in vijftien jaar tijd niet alleen het beeld van de steden hebben veranderd, maar ook het sociale leven van de Turken.

Het derde hoofdstedelijke vliegveld moet vier keer groter worden dan het allergrootste vliegveld ter wereld

De plannen voor een tweede Bosporus liggen al klaar en wachten op het groene licht van de sterkste man van het land. Het derde hoofdstedelijke vliegveld moet vier keer groter worden dan het allergrootste vliegveld ter wereld. Duizenden vrachtwagens rijden op en neer om het af te krijgen.

Er wordt niet alleen in Turkije zelf, maar ook daarbuiten veel over de ideologische ambities van het nieuwe Turkse fenomeen gepraat. Ik en voormalig Fotograaf des Vaderlands zijn echter van mening dat als je het nieuwe Turkije, dat door Erdogan wordt vormgegeven, wilt begrijpen, je ook diens megaprojecten onder de loep moet nemen. Daarom gaan we voor De Correspondent op reis om aan de hand van vijf megaprojecten de ziel van Erdogan bloot te leggen.

Het spits wordt afgebeten met het verhaal over het derde vliegveld van Istanbul in aanbouw. Eind juli publiceren we een verhaal dat de persoonlijkheid van de Turkse president weerspiegelt. Als hij in de spiegel kijkt, ziet hij straks de man die het grootste vliegveld van de wereld heeft laten bouwen.

Foto: Ahmet Polat

Lees ook:

Hoe jihadisten het vliegveld troffen dat hen ooit zo gastvrij heeft verwelkomd Gisteravond richtten zelfmoordterroristen een bloedbad aan in Istanbul, met nu al 41 doden en 239 gewonden tot gevolg. Vanuit Istanbul probeer ik de nachtmerrie die Turkije al jaren uit zijn slaap houdt te duiden. Nu IS terrein verliest in Syrië, wijken steeds meer jihadisten naar Turkije uit. Lees het verhaal hier terug In Turkije zou dit niet uitgezonden worden In Turkije toert de corruptie, worden journalisten onder druk gezet en kan president Recep Tayyip Erdogan rustig al zijn megalomane bouwprojecten doordrukken. In deze documentaire aandacht voor de achterkant van zijn regime. Kijk hier de film terug De president van Turkije ziet politiek als een marathon (maar hoelang blijft hij rennen?) Zondag kiest Turkije een nieuw parlement. En hoewel hij niet op de kieslijst staat, draaien die eigenlijk maar om een iemand: president Recep Tayyip Erdogan. Hoe kan de man die Turkije met steeds hardere hand regeert nog steeds zo populair zijn? Lees het verhaal hier terug