Dit moet Nederland doen om de klimaatdoelen te halen
Wil Nederland voldoen aan wat in het Klimaatverdrag is afgesproken, dan moet er nogal wat veranderen. Sterker, een totale vernieuwing van alle sectoren van de economie is nodig: infrastructuur, vervoer, woningen, energie-opwekking, voedsel en de industrie.
De verduurzaaming die in Nederland langzaam op gang is gekomen moet nú met rigoreus beleid worden voortgezet, omdat de investeringen die de komende jaren worden gedaan, bepalen hoe de economie er de komende decennia uitziet.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zette de opties op een rij die Nederland heeft om de uitstoot met 80 tot 95 procent terug te brengen in 2050. We moeten inzetten op ‘energiezuinige processen, meer hernieuwbare energie en minder aardgas, emissievrij vervoer, groene brandstoffen, en afvang en opslag van CO2,’ schrijft het PBL. We zullen minder vlees moeten gaan eten en ons anders gaan voortbewegen.
‘Voor de gebouwde omgeving betekent het veel meer gasvrije wijken met warmtenetten of vérgaande isolatie met verwarming op elektriciteit. In het verkeer is er de optie om nul-emissie-voertuigen (zoals elektrische auto’s) tot de toekomstige standaard te maken.’
Belangrijkste conclusie: als we het klimaat willen sparen is het geen kwestie van of-of, maar en-en. Lees de verhalen hieronder als je meer wil weten.
Persbericht en rapport van PBL: ‘Klimaatakkoord Parijs vergt ingrijpend beleid in Nederland’. In het eerste deel van deze oproep vind je veel meer recente rapporten over het Nederlandse energie- en klimaatbeleid. Zo kan Nederland duurzaam worden (volgens deze vier groene koplopers). Honderd procent duurzame energie in 2030, kan dat? Nieuwe studie bevestigt: twee graden opwarming is een illusie. Hoe snel zal de overgang naar duurzame energie gaan? Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.