Nu in de bioscoop: ‘de meest romantische figuur in de recente geschiedenis van de wiskunde’

Ik heb een zwak voor films over wetenschappelijke genieën. Denk aan The Theory of Everything (2014) over Stephen Hawking of The Imitation Game (2014) over Alan Turing. Fijn dus, dat er weer een nieuwe aan het rijtje kan worden toegevoegd: The Man Who Knew Infinity overSrinivasa Ramanujan.

‘Srini-wie?’ zul je misschien denken. Ik had eerlijk gezegd ook nog nooit gehoord van deze Indiase wiskundige. Maar zijn verhaal verdient absoluut een groot publiek: autodidact Ramanujan liet rond de Eerste Wereldoorlog de wiskunde op haar fundamenten trillen met zijn geniale inzichten. Zijn mentor Godfrey Hardy omschreef hem als ‘de meeste romantische figuur in de recente geschiedenis van wiskunde.’

Al vond ik deze biopic niet zo goed als de eerdergenoemde films over Hawking en Turing, voor liefhebbers van het genre is het een absolute aanrader. Na wat knullig acteerwerk op het begin, bloeit de film op tijdens Ramanujans jaren in Cambridge. Wat wil je, met acteurs als Jeremy Irons en Dev Patel.

En de wiskunde? Je leert wat partities zijn en wat er speciaal is aan het getal 1.729. Hier en daar worden wat onbegrijpelijke formules op een schoolbord gekalkt. Daar blijft het bij. Maar wát er te zien is, klopt - dankzij advies van gerenommeerde wiskundigen Ken Ono en Manjul Bhargava.

En wat 1.729 bijzonder maakt? Dat moet je zelf maar bedenken. Of zoek het antwoord in de bios.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.