Spring naar inhoud

Voor dit kunstwerk is een tuinman onontbeerlijk. Bezoek het dit weekend!

Kunstenaar Pierre Huyghe maakt behoorlijk ondoorgrondelijke, maar mateloos fascinerende kunst. Twee jaar geleden schreef ik over zijn tentoonstelling in Keulen. Ik zag er onder meer een ijsbaan, een witte hond met een roze poot en een aquarium met een heremietkreeft die in een replica van een kunstwerk woonde.

Nu is zijn werk ook in Nederland te zien.

Het Kröller-Müller Museum kocht onlangs een bijzonder kunstwerk van Huyghe aan: een ronde tuin met de titel La Saison des Fêtes. De planten in de tuin corresponderen met feestdagen van over de hele wereld: rode rozen die symbool staan voor Valentijnsdag, de klavertjes van St. Patricks’s Day, een palm voor Palmpasen. Tijdens het Japanse kersenbloesemfeest zal de Japanse kers in bloei staan; rond Halloween groeien er pompoenen.

Conservator Jannet de Goede legde me uit dat dit organische kunstwerk helemaal op ons klimaat aangepast moest worden: niet alle planten die Huyghe in gedachten had, kunnen hier groeien. In nauw overleg met de tuinmannen van het museum en een beplantingsspecialist maakte Huyghe het kunstwerk op maat voor de beeldentuin van het Kröller-Müller.

La Saison des Fêtes is permanent te zien; de tentoonstelling Nature Based, waarin videowerk van Huyghe te zien is, loopt tot 13 november.

YouTube
Een timelapse van de aanleg van La Saison des Fêtes.
Lees hier mijn eerdere bespreking van Pierre Huyghes tentoonstelling in Keulen. Het vind je de blog die beplantingsspecialist Sanne Horn schreef over de aanleg van het kunstwerk. Informatie over de tentoonstelling Nature Based.
Correspondent Beeldende kunst