Spring naar inhoud

Ontdek hoeveel jargon jij en je organisatie gebruiken

Een leuke nieuwe website voor als je in de ontwikkelingssector werkt: de International Development Jargon Detector. Voer je (Engelstalige) rapport, artikel of blogtekst in, en de site vertelt je hoeveel jargon je gebruikt.

Handig als je teksten schrijft voor een algemeen publiek. Of: als je eens een beeld wilt krijgen van de buzzwords in je sector.

Ik heb zelf even lekker lopen spelen met teksten van Nederlandse hulporganisaties. Een willekeurige greep:

Jaarverslag Oxfam Novib top 3: Impact (71 keer), accountable (61 keer) en capacity (33 keer).

Jaarverslag Cordaid top 3: Accountable (68 keer), impact (39 keer) en capacity (15 keer).

Jaarverslag Hivos top 3: Innovation (69 keer), sustainable (59 keer) en accountable (32 keer). (Gevolgd door, jawel impact (23 keer) en capacity (17 keer)).

Je kunt dus wel stellen dat de meeste Nederlandse hulporganisaties vooral bezig zijn impact te creëren door op een accountable manier de capacity van de lokale bevolking te vergroten.

Mocht je nu, net als ik, enorm kunnen genieten van jargon, check dan vooral ook even de geweldige serie artikelen van The Guardian:Development Jargon Decoded. Van ‘on the ground’ tot ‘post-2015’ tot ‘gender mainstreaming’ - journalist Les Roopanarine brengt de termen op geniale wijze tot leven. Voor de ontwikkelingslingo-nerd een groot feest.

Hier vind je de International Development Jargon Detector
De uitkomst na het invoeren van het jaarverslag van Oxfam Novib
Hier vind je de serie artikelen van The Guardian
Correspondent Globalisering