Waarom sommige mensen nooit helden zullen worden Hoe word je een held? Waarom kunnen sommige mensen hun hele leven wijden aan het helpen van anderen? En vooral: waarom kunnen de meeste mensen dat níet? Filmmaker Yoav Shamir zoekt het uit in de humoristische documentaire ‘10 %: what makes a hero.’ Inspirerend om te zien hoe mensen komen tot heldendaden, en confronterend en amusant tegelijk om te ontdekken hoe niet-heroïsch de rest van de wereld eigenlijk is. (Vera Mulder) 10%: what makes a hero? (96 minuten)

Waarom we ons steeds minder druk hoeven te maken over vuile bommen Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie begon ook de angst voor zogenoemde vuile bommen: explosieven waarin nucleair afval verwerkt is. Dat zijn misschien niet heel sterke, maar wel effectieve wapens voor terroristen die angst willen aanjagen. In de jaren negentig is er dan ook veel in het werk gesteld om de proliferatie van dit soort afval en wapentuig tegen te gaan. En die inzet heeft zijn vruchten afgeworpen. In The Economist van deze week staat een mooi verhaal over de stand van zaken met betrekking tot deze vuile bommen. Bij vlagen eng om te lezen, maar ook hoopgevend. (Dimitri Tokmetzis) Dirty Bombs: Glowing in the Dark (1.301 woorden)

Angela Merkels bokser in de Oekraïne De voormalige bokskampioen Vitali Klitsjko is door Angela Merkel uitverkoren als de man die in straten van Kiev, in het parlement en uiteindelijk bij de verkiezingen in 2015 de oppositie in Oekraïne moet leiden. Klitsjko's partij is waarnemend lid geworden van de Europese Volkspartij (EVP), de Europese fractie van centrum-rechtse partijen in het Europarlement. Achter de schermen krijgen Klitsjko en zijn partijgenoten training in het parlementaire werk van onder andere de stafchef van Merkel. Fragmenten uit dit mooie achtergrondverhaal uit Der Spiegel zijn dankzij Presseurop ook in het Nederlands te lezen. Die website publiceert 'het beste uit de Europese pers' in tien talen. Helaas moet Presseurop op 20 december de deuren sluiten omdat de Europese Commissie de financiering stopzet. (Tomas Vanheste) Ein Profi für Runde Zwei (950 woorden)

     Er moet een Afrikaanse Al-Jazeera komen Afrika wordt in de westerse media vaak neergezet als continent vol problemen, armoede en corruptie. Tot grote frustratie van veel Afrikanen, die de nadruk liever zouden leggen op de positieve ontwikkelingen op het continent. Remi Adekoya is geboren en getogen in Nigeria en werkt tegenwoordig als journalist in Polen. In dit korte opiniestuk in The Guardian vraagt hij zich af waarom Afrikanen zich eigenlijk druk maken over hoe hun continent in de westerse media wordt weergegeven. Britten en Duitsers, schrijft Adekoya, maken zich immers ook niet druk over hoe hun land ervan afkomt in Nigeriaanse of Keniaanse media. Volgens Adekoya heeft dit verschil te maken met de problemen die het slechte beeld van Afrika de Afrikaanse diaspora in het Westen oplevert. De oplossing volgens Adekoya? Een Afrikaanse versie van Al-Jazeera. (Maite Vermeulen) Why Africa frets about its media image (764 woorden)

Amerika als fabriek van ongelijkheid David Simon, de schrijver en bedenker van de hitserie 'The Wire', hield vorige week een speech op het Festival of Dangerous Ideas in Sydney. Simon spreekt over Amerika als een fabriek van ongelijkheid, waar 15 procent van de mensen overbodig is geworden en niet meer meedraait met de samenleving. Karl Marx stelde een fabelachtig goede diagnose, zegt Simon, maar bood geen oplossing. Weinig mensen zien er zo 'Joe Average' uit als Simon, maar niemand weet je zo treffend duidelijk te maken dat het kapitaal de strijd van arbeid decennia geleden al heeft gewonnen. Het is troosteloos, het is links en het is rauw. En zeer de moeite waard. (Maurits Martijn) Some people are more equal than others (1 uur en 19 minuten)