Dit is de boekenclub van De Correspondent in dertien veelgestelde vragen
De veellezer klaagt dat hij hoogstens één roman per week leest. De weiniglezer klaagt dat hij alleen nog maar op vakantie leest. Voor beide groepen ben ik de leesclub van De Correspondent begonnen. Ruim 2.700 lezers werden al lid. Lees je mee?
Wat is de Boekenclub?
Heb je wel eens met een groepje vrienden afgesproken om hetzelfde boek te lezen, en daar dan over te discussiëren? Dat doen wij ook met de Boekenclub, maar dan online. Elke maand lezen we met ruim tweeduizend leden één spraakmakend boek. We bespreken het in meerdere stukken, variërend van meer informatief tot recenserend. De stukken staan op zichzelf, maar het zijn ook aanzetten tot discussie. Van elkaar leren, je eigen mening aanscherpen of zelfs herzien, een boek in een nieuw licht zien - kortom, elkaars leeservaring extra bijzonder maken: dat is de bedoeling.
Hoe kan ik me aanmelden voor de Boekenclub?
Dat kan hier. Een paar dagen voor het verschijnen van elk nieuw stuk ontvang je een nieuwsbrief, waarin we het stuk aankondigen en vaak één of twee punten van discussie uitlichten.
Moet ik me voor elke boekenclub opnieuw aanmelden?
Nee, één keer is voldoende. Je blijft op de lijst staan en we blijven je op de hoogte houden.
Kan ik ook meedoen zonder me aan te melden?
Jazeker. Elk lid van De Correspondent is meer dan welkom om mee te lezen en discussiëren. Je ontvangt dan alleen niet de nieuwsbrief.
Waarom zou ik me aanmelden voor de nieuwsbrief?
Door de aanmeldingen krijgen wij een iets beter overzicht van het aantal mogelijke deelnemers. Daarnaast hopen we dat de aanmelding, plus de wekelijkse nieuwsbrief, extra steuntjes in de rug zijn om actief mee te doen.
Wat voor boeken lezen we?
Voornamelijk fictie. Daarbinnen proberen we een zo breed mogelijke blik te houden. We lezen Nederlandse en buitenlandse literatuur, recente en veel oudere boeken. We mikken op boeken die niet alleen goed of interessant zijn, maar ook aanleiding geven tot discussie. Boeken die een nieuw (of eeuwenoud) licht werpen op een hedendaags probleem.
Welke boeken hebben we tot nu toe gelezen?
We begonnen met Zuiverheid van Jonathan Franzen. Om verschillende redenen een interessante titel - bijvoorbeeld omdat Franzen beschuldigd werd van seksisme. We onderzochten of dat terecht was. Daarna lazen we een boek van eigen bodem: de verhalenbundel Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel. Een boek dat fascinerend uiteenlopende reacties opriep bij critici: van afbrandrecensies tot jubelverhalen. Toen: Een klein leven van Hanya Yanagihara. Een roman met zo’n enorme hoop extreem leed en geluk dat lezers en critici zich afvroegen of dit niet allemaal een beetje té was. Te veel effectbejag ook. Kon je dit nog wel literatuur noemen? Daarna gingen we een iets andere richting op. We kozen een Turkse klassieker, hier grotendeels onbekend: De lanterfanter van Yusuf Atılgan, uit 1959. Een ijzersterke roman die interessante vragen opriep over het Turkije uit de jaren vijftig versus het Turkije van nu.
Hoelang doen we over één boek?
We trekken één maand uit per boek. Maar het staat je natuurlijk vrij om het in je eigen tempo te lezen en mee te doen aan de discussie wanneer het je uitkomt. De stukken en de reacties blijven gewoon staan.
Waar kan ik de eerdere afleveringen van De Boekenclub lezen?
In mijn tuin van staan alle stukken onder elkaar.
Waar kan ik meepraten over het boek?
Onder elk stuk kun je reageren. Vaak geven we een paar voorzetjes tot discussie, maar we zijn altijd benieuwd naar compleet nieuwe vragen en invalshoeken, ervaringen en aanvullingen.
Moet ik van tevoren nog iets weten om mee te discussiëren?
Nee. We mikken en hopen op een laagdrempelige, maar diepgaande discussie. Wel is het handig als je het boek aandachtig gelezen hebt en als je even de tijd hebt genomen om over je oordeel na te denken. Laat het boek dus gerust even op je inwerken. Dat kan de discussie alleen maar inhoudelijker, en dus interessanter maken.
Hoe kan ik de boeken krijgen?
Doorgaans kun je de boeken vinden via de gebruikelijke kanalen: in de boekhandel, via de sites van de uitgever of via andere webshops. De meeste boeken die we bespreken zijn ook bij de bibliotheek te lenen.
Kan ik ook suggesties doen voor boeken?
Heel graag! Dat kan in de reacties. We zijn van plan om in één van de volgende afleveringen een boek te lezen op basis van jullie suggesties. We zullen dan waarschijnlijk een kleine stemming organiseren, plus een shortlist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte.
Tot slot, wist je dat…
...we voor elke maand een andere internationale illustrator vragen al het beeld te verzorgen voor bij de afleveringen van de boekenclub? De illustrator krijgt volledige vrijheid in wat hij/zij wil maken en hoe de serie wordt opgebouwd. Zo maakte Gill Chantler illustraties van lezen in vier seizoenen. Bethany Walrond illustreerde aan de hand van citaten van Dr. Suess. Ramona Ring koos ervoor zelf ook het boek van die maand te lezen en haar bevindingen in beeld te delen. En Jasper Rietman tekende kleine stripjes bij het boek De lanterfanter in allerlei settings.