Spring naar inhoud

Rechters to the rescue! Milieudefensie volgt Urgenda en klaagt de staat aan vanwege laks milieubeleid

De actiegroep eist dat de luchtkwaliteit overal in Nederland binnen een halfjaar voldoet aan de Europese normen, schreef de Volkskrant dinsdag. Het is een van de vele interessante milieu- en klimaatzaken van dit moment.

Vorig jaar wist actie-organisatie voor duurzaamheid Urgenda de Nederlandse staat tot ingrijpender klimaatbeleid te dwingen via de rechter. Het hoger beroep loopt nog. Urgenda vindt dat de staat veel te weinig doet om het vonnis na te leven.

In de Verenigde Staten lopen vergelijkbare klimaatzaken van kinderen tegen verschillende staten. De mensenrechtencommissie van de Filipijnse overheid overweegt een rechtszaak tegen bedrijven zoals Shell en BP, die het grootste deel van de fossiele brandstoffen uit de grond hebben gehaald en zo zouden bijdragen aan mensenrechtenschendingen door klimaatverandering.

Lees over deze en eerdere zaken verder via de linkjes hieronder. Ik wil hier binnenkort graag weer meer aandacht aan besteden. Kennen jullie nog andere interessante ontwikkelingen rond milieu, klimaat en mensenrechten? Deel ze hieronder of mail je tips naar jelmer@decorrespondent.nl. Alvast dank!

Lees hier over de nieuwe zaak in de Volkskrant: Milieudefensie daagt staat voor rechter om schone lucht. De VVD liet bij monde van Remco Dijkstra weten geen heil te zien in de rechtszaak van Milieudefensie. Dit schreef ik eerder over Urgenda’s klimaatzaak: De rechter verplichtte de staat tot meer klimaatactie. Wat is er met het vonnis gebeurd? Urgenda, één jaar na het winnen van de Klimaatzaak: ‘de turbo moet erop’. Over de klimaatzaken in de VS en elders: ‘Climate Litigation’s Global Takeover’. Over de zaak in de Filipijnen: ‘World’s largest carbon producers face landmark human rights case’.
YouTube
Human Rights Watch: ‘Climate change and regional development projects are threatening the health and livelihood of indigenous peoples in the Turkana region of northwest Kenya.’
Democratie & Klimaat