Mediaconglomeraten houden de fossiele industrie in het zadel: ze staan erbij en kijken ernaar terwijl de aarde wordt vernietigd
Nieuwsorganisaties hebben geen eigen kompas voor wat relevant is, en daarom is het klimaat te vaak een voetnoot. Dat is de strekking van deze vernietigende mediakritiek van klimaatjournalist George Monbiot van The Guardian.
2016 gaat naar verwachting alle temperatuurrecords verbrijzelen, net als 2015. Vijftien van de zestien warmste jaren kwamen deze eeuw voor. Er ligt minder ijs op de polen dan ooit tevoren. De klimaatcrisis is al lang begonnen, maar de nieuwsmedia besteden er veel te weinig aandacht aan en ze houden de grootste boosdoeners onvoldoende verantwoordelijk. Ze zijn deel van het probleem.
De woede van Monbiot is ingegeven door Amerikaanse en Britse mediaconglomeraten en niet een-op-een naar Nederland te vertalen. Maar het feit dat relevantie ook hier vaak het onderspit delft, kan haast niemand bestrijden. Zoals Rob Wijnberg laatst nog schreef: we gaan klimaatverandering nooit afdoende aanpakken ‘zolang media het probleem als een weerbericht blijven verslaan - en de politiek het probleem als een overstroming blijft bestrijden.’
Beste zin: ‘There are many levels of bias in the media, but the most important is the bias against relevance.’
George Monbiot: The climate crisis is already here – but no one’s telling us. Ik verzamelde eerder twaalf verhalen die laten zien hoe de klimaatcrisis zich wereldwijd afspeelt. De analyse van Rob Wijnberg komt uit dit stuk: ‘Waarom reageren op aanslagen per definitie verkeerd uitpakt (ongeacht de reactie)’. Lees ook dit verhaal van Rob Wijnberg, waarin hij uitlegt dat nieuwsmedia inherent conservatief zijn - ze bestendigen de gevestigde orde, zonder dat van een complot sprake is. Lees hier waarom.