Spring naar inhoud

Tip voor het weekend: lachen om de negentiende eeuw

Misschien heb ik heimwee naar de lange zomervakanties van vroeger. Of heb ik behoefte aan een portie escapisme met al het nare nieuws. Hoe dan ook: mijn vrije tijd ging deze week op aan… kindertelevisie.

Vorig weekend ontdekte ik het geweldige Taarten van Abel. Ik bleek niet de enige volwassen fan van dit programma te zijn: toen ik erover vertelde op de redactie, begon een collega spontaan de beginmelodie te zingen.

Ook werd ik verrast door Welkom in de IJzeren Eeuw, een ‘historische comedy’ over de negentiende eeuw. Acteurs - bekend van o.a. Zaai en Loenatik - kruipen in de huid van figuren als Lodewijk Napoleon, Multatuli en Aletta Jacobs.

Kijk vooral de aflevering over wetenschap. Daarin schuiven James Watt, Thomas Edison en Graham Bell aan om te praten over de grote uitvindingen van de eeuw. Een steengoed staaltje wetenschapscommunicatie: hilarisch én leerzaam.

Sowieso ben ik gefascineerd door mensen die op een geestige manier ingewikkelde dingen kunnen uitleggen. Daarom interviewde ik eerder de striptekenaar Randall Munroe en schreef ik een lofzang op de comedian John Oliver.

Dit kinderprogramma hoort zeker in hun rijtje thuis.

Deze notitie verscheen vandaag ook als onderdeel van mijn nieuwsbrief.

YouTube
Een promovideo van Welkom in de IJzeren Eeuw.
Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de IJzeren Eeuw. Lees hier mijn interview met Randall Munroe terug. Lees hier waarom ik het liefst ontbijt met John Oliver.
Correspondent Ouderschap