Wie het nieuws de afgelopen weken goed heeft gevolgd, weet dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump:

  • Iets naars heeft gezegd over een baby.
  • Heeft uitgehaald naar de ouders van een oorlogsveteraan.
  • Zijn vrouw Melania vroeger naaktmodel was en nu speeches van de huidige First Lady plagieert.
  • Voortdurend insinueert dat de verkiezingen in november ‘gestolen’ zullen worden.

Donald Trump, en ook zijn tegenstrever Hillary Clinton, domineren al maanden het nieuws. Is het niet in de vorm van breaking news, dan wel als intermezzo bij een aanslag of andere ramp.

Maar terwijl we zo dicht op het veld staan van de wedstrijd Republikeins Rood tegen Democratisch Blauw, zien we niet dat er buiten het stadion ook nog een hoop gaande is.

We zijn zo geconcentreerd op de achterbakse tackle, de geluksschoten en de relletjes op de tribune, dat we vergeten dat er elders in deze wereld belangrijke politieke verschuivingen plaatsvinden.

Onze tien blinde vlekken

Op de redactie van De Correspondent hebben we het natuurlijk ook geregeld over de Amerikaanse verkiezingen. Maar zoals onze correspondent Documentaires Jos de Putter dan altijd zegt: ‘Als de hele wereld de ene kant op kijkt, moeten wij de andere kant opkijken.’ Naar de structurele groei van extreem-rechts in Duitsland bijvoorbeeld. De dreigende noodsituatie in Zimbabwe vanwege een importverbod en ander beleid. De voortgang van het zeer diverse kabinet van de Canadese premier Justin Trudeau.

Hoe zit het met de dreigende noodsituatie in Zimbabwe vanwege het importverbod?

Bij De Correspondent proberen we ons niet te laten leiden door geografie of grenzen. ‘Onze’ economie, ‘onze’ politiek of ‘ons’ klimaat zijn natieoverstijgende fenomenen. Daarom willen we meer investeren in verhalen die dit benadrukken. Inspirerende of juist pijnlijke verhalen die niet over incidenten gaan, maar over (grensoverschrijdende) politieke ontwikkelingen, uitdagingen en oplossingen.

Zoals van Lia Valero van vandaag. Deze Colombiaanse journaliste onderzocht waarom en hoe Colombia – als waar gidsland voor de hele wereld – alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in zijn beleid opnam.

Nog een voorbeeld: van Julie Tomlin over de invloed van de vrouwenbeweging op de Spaanse politiek. Of over het succesvolle Deense model voor de decentralisatie van de jeugdzorg waar Nederland nog een puntje aan kan zuigen.

Hoe jullie ons kunnen helpen

In dit soort journalistiek willen we blijven investeren. Daarom staan onder andere op onze planning:

  • Een artikel over de privatisering van Griekse staatsbedrijven die tijdens de crisis werd afgedwongen, maar inmiddels uit het oog verloren is, geschreven door een journalistencollectief uit Athene.
  • Een portret over de zeldzame linkse coalitie tussen de communisten en socialisten in Portugal - ook wel de ‘linkse hoop’ van Europa genoemd door de twee Portugese journalisten die dit verhaal zullen optekenen voor ons.
  • Een artikel over toegang tot het recht in Afrika,met Zimbabwe als casus. Hoe kan het dat burgers en soms zelfs rechters hun eigen wetboeken niet kunnen inzien? Journalist Ray Ndlovu zoekt het momenteel voor ons uit.

Maar er is natuurlijk meer gaande in de wereld wat we missen zolang ‘The Donald’ het nieuws blijft domineren.

Vandaar onze vraag aan jullie: Wat zijn blinde vlekken die jullie graag beschreven zien? Welke structurele (politieke) ontwikkelingen en alledaagse gebeurtenissen verdienen ons vergrootglas? Laat het hieronder weten of mail mij je tips via maaike@decorrespondent.nl.

Onze meest recente buitenlandverhalen:

De politie van Rio executeert kinderen, zodat alles rustig lijkt In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geopend. Ondanks de economische en politieke vrije val die Brazilië momenteel doormaakt, wordt in het buitenland nog steeds gedacht dat ze de stad welvaart en economische groei brengen. Niets is minder waar. Lees het verhaal hier terug Gezocht: integere ambtenaar in een corrupt systeem (v/m) Afrikaanse overheden staan bekend als corrupt. Maar er zijn natuurlijk ook talloze ambtenaren die wél integer zijn. Drie journalisten in drie Afrikaanse landen spraken met overheidsdienaren die hun rug recht proberen te houden. Hoe houden die zich staande? Lees het verhaal hier terug Als je inzoomt zie je: IS is haast verslagen. Zoom je uit, dan weet je wel beter De ondergang van IS in Irak en Syrië is een kwestie van tijd. Maar dat betekent niet dat het gevaar is geweken: afgelopen ramadan pleegden aanhangers van de terreurgroep aanslagen in twintig verschillende landen, met honderden doden tot gevolg. IS internationaliseert en in zeven vragen onderzoek ik waar het heen gaat. Lees het verhaal hier terug