Spring naar inhoud

Luistertip: This American Life over vluchtelingen in Griekenland

Het is natuurlijk de moeder aller podcasts: This American Life. De show heeft wekelijks miljoenen luisteraars. Deze week waren er weer zulke mooie afleveringen, dat ik jullie die toch even wilde tippen.

Met een team van maar liefst vier radiomakers reist de podcast af naar Griekenland. De verslaggevers bezoeken vijf vluchtelingenkampen - van een olympisch honkbalstadion tot een vervallen strandresort - en leggen de levens vast van de mensen die er gestrand zijn. Op weg naar Noord-Europa, vast in Griekenland. Hun levens op pauze.

De radiomakers weten als geen ander vast te leggen wat dat betekent. Het betekent slangen vangen in je tent, getraumatiseerde kinderen vasthouden, constant nieuwe schoenen willen.

Het ontluisterendst vond ik het verhaal over de Skypegesprekken. Om zich te registreren in Griekenland moeten de asielzoekers via Skype contact leggen met de Griekse overheid. En die lijn is constant bezet. Hoe dat kan? Aan de andere kant van de lijn blijkt één Griekse ambtenaar te zitten. Eén ambtenaar die tienduizenden vluchtelingen moet registreren.

Ga vooral luisteren en bekijk de interactieve site die This American Life rondom het verhaal lanceerde.

Luister hier de eerste aflevering: ‘Are we there yet?’ Luister hier de tweede aflevering: ‘Don’t have to live like a refugee’ Bekijk hier de interactieve website over vijf vluchtelingenkampen in Griekenland
Still van de interactieve website over de kampen in Griekenland, getekend door Jai Mexis & Partners.
Lees hier ook een reportage van Fernande van Tets over de Skypelijn
Correspondent Globalisering