Spring naar inhoud

Kijktip: John Oliver over de ondergang van de (lokale) journalistiek

Dat het niet goed gaat met kranten, is genoegzaam bekend. In Nederland verdampte in de afgelopen vijftien jaar 40 procent van de gedrukte oplage van alle dagbladen tezamen. In Amerika gaat het al net zo slecht.

In een tragikomische aflevering van Last Week Tonight laat de Britse komiek John Oliver haarscherp zien wat die kaalslag bij (met name lokale) kranten teweegbrengt: nauwelijks nog controle van de lokale autoriteiten, minder tijd en middelen om journalistiek onderzoek te doen en sociale media vol kattenfilmpjes.

Dat laatste is natuurlijk een tikkeltje overdreven (ook in Amerika zijn er nieuwe kwaliteitsmedia op internet bijgekomen, zoals Vox en The Intercept), maar het belang van lokale nieuwsredacties staat buiten kijf. Ook heel geestig: Oliver neemt de bullshitlingo van de vernieuwers (erg herkenbaar voor iemand die voortdurend uitgenodigd wordt op conferenties over de toekomst van de journalistiek) prachtig op de hak.

Mooiste quote: ‘Technically, you don’t work at a newspaper anymore. You work at a multi-platform content generation distribution network now.’

Kijken dus!

YouTube
Last Week Tonight: John Oliver over journalistiek
Oprichter