Spring naar inhoud

Leestip: dit geweldige profiel van de president van de Wereldbank

Het is de meest invloedrijke organisatie op het gebied van ontwikkeling: de Wereldbank. En misschien ook wel de meest bekritiseerde.

Wat is dat voor club, die jaarlijks miljarden dollars aan leningen voor ontwikkelingswerk uitdeelt? Later dit jaar hopen collega Sanne Blauw en ik er meer over te schrijven. Vandaar ook dat mijn oog viel op dit geweldige artikel van journalist Andrew Rice.

Rice profileert de huidige president van de Wereldbank - de Amerikaanse Jim Yong Kim. Kim is dokter en antropoloog van opleiding, en de eerste Wereldbankpresident die zelf ervaring heeft met ontwikkelingswerk. ‘Modder tussen de tenen,’ noemt hij het zelf.

Maar nog markanter is: Kim was jarenlang een fervent criticus van de Wereldbank. In 2000 schreef hij zelfs nog een kritisch artikel waarin hij voorstelde de Wereldbank in zijn geheel op te doeken. Als hij dat nu vertelt op conferenties, begint de zaal steevast te lachen. Maar achter die lach gaat een verhaal schuil over de evolutie van de Wereldbank.

Sinds Kim in 2012 aantrad als president heeft hij de ramen en deuren van de Bank wagenwijd opengezet. Een enorme reorganisatie, honderden ontslagen, een focus op allerlei nieuwe onderwerpen, zoals crisisrespons. Binnen de bank levert hem dat veel vijanden op. Is hij de Wereldbank aan het redden, of aan het vernietigen?

Lezen, dit geweldige profiel.

Lees hier het profiel van Jim Yong Kim
Correspondent Globalisering