Mede-correspondent Arnon Grunberg schrijft elke dag een kort Engelstalig artikel op zijn Een bespreking van een essay uit een Amerikaanse krant of een opmerkelijke uitspraak van een van zijn vele disgenoten: ik lees de stukjes met veel plezier. Toch vergeet ik de blog dagelijks te bezoeken.

Om niets te missen zou ik Grunbergs blog kunnen volgen op Twitter en Facebook, maar in die aanhoudende vloedgolven van informatie ontsnappen zijn stukken gemakkelijk aan mijn aandacht. Daarnaast zou ik de blog kunnen toevoegen aan mijn maar die vergeet ik in de drukte van alledag eveneens trouw te lezen.

Voor precies zulke problemen - en wat grotere - is de service If This Then That (IFTTT) uitgevonden. Met IFTTT kun je ‘recepten’ aanmaken, waarbij een ‘gebeurtenis’ een bepaalde ‘actie’ triggert. Om het voorbeeld van Grunberg te gebruiken:

Gebeurtenis: een nieuw stuk op arnongrunberg.com.

Getriggerde actie: het stuk wordt naar me gemaild.

Beeld: IFTTT

Een ander ‘recept’ dat ik gebruik: elke keer als iemand me tagt op Facebook (gebeurtenis), wordt die foto opgeslagen op mijn laptop (actie). Zo ben ik niet uitsluitend van Facebook afhankelijk voor mijn virtuele fotoalbum.

Nog een voorbeeld: als een weerservice voorspelt dat het gaat regenen (gebeurtenis), krijg ik een berichtje via de Google Chat (actie).

Maar je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat je Philips-lamp op een bepaald tijdstip aan moet gaan of wanneer de toonaangevende muzieksite Pitchfork een nieuw album tot ‘best new album’ uitroept. En afgelopen week introduceerde IFTTT een nieuwe ‘ ’ voor iPhone-gebruikers: je locatie. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een sms’je aan je geliefde laten sturen als je het kantoor verlaat. Of juist als je heel lang op de snelweg stilstaat.

Kortom: je kunt het internet tot een persoonlijke assistent.

Maar om je virtuele PA goed in te werken, moet je je wel een avondje verdiepen in IFTTT en experimenteren met de recepten. Door die drempel breken dit soort programma’s heel langzaam door naar de massa. 

Ik zou je van harte willen aanraden die moeite toch te nemen. IFTTT is niet alleen handig voor het oplossen van de luxeprobleempjes die ik in dit blogje beschreven heb, het is ook een voorbode van een nieuwe tijd. Steeds meer apparaten in ons leven krijgen een internetverbinding, ze worden ‘slim’ en vinden aansluiting bij De koelkast uit het Huis van de Toekomst die zichzelf automatisch aanvult, is dichterbij dan ooit. Als bezorgservice Albert morgen met een koelkastfabrikant in zee gaat, staat ’ie in 2014 nog in je keuken. De techniek is er klaar voor, de infrastructuur ook. 

Veel van die apparaten zullen dezelfde logica achter IFTTT hanteren - een bepaalde gebeurtenis zorgt voor een specifieke actie. Sterker nog, IFTTT werkt al met producten van Philips en Belkin. Wie goed voorbereid de toekomst in wil gaan, kan dus best een avondje spelen met dit heerlijke klusprogramma.

Aan de slag met IFTTT? Surf naar ifttt.com en neem de voorbeeldrecepten even door. Die zorgen vast voor inspiratie. Veel klusplezier! Bezoek ifttt.com