Spring naar inhoud

Voor in je agenda: dit weekend een geweldige docu over Zuid-Afrika kijken op De Correspondent

Goede documentaires worden vaak door bijna niemand bekeken - een paar vertoningen in filmhuizen en ze verdwijnen weer in de vergetelheid. Daar proberen we bij De Correspondent, in samenwerking met Movies that Matter, iets aan te doen. Elke maand zetten we een weekend een documentaire online waarvan wij vinden dat die het verdient meer bekendheid te krijgen.

Voor aankomend weekend hebben we gekozen voor een prachtige film over Zuid-Afrika: Shield and Spear (2014).

Het thema van de docu is nogal megalomaan: hoe staat het er nu eigenlijk voor in Zuid-Afrika, zo’n 25 jaar na de ‘afschaffing’ van de apartheid? Racisme, politiek, geschiedenis, identiteit, vrijheid, democratie, revolutie - alles komt voorbij.

Je zou denken dat zoveel abstracte thema’s een vreselijk oppervlakkige docu opleveren, maar het tegenovergestelde is waar. De documentaire volgt namelijk een aantal van Zuid-Afrika’s bekendste - en eloquentste - kunstenaars. Die schilders, musici, fotografen en modeontwerpers zijn allemaal dagelijks bezig die abstracte thema’s in een concrete vorm te gieten. En dat maakt dat ze geweldig onder woorden kunnen brengen waar het schuurt in het Zuid-Afrika anno nu.

Dus, voor in je agenda: Shield and Spear is te zien vanaf aanstaande vrijdagochtend tot zondagnacht.

YouTube
Bekijk hier de trailer van Shield and Spear.
Alvast een voorproefje? Hier vind je de geweldige soundtracks van de film
Correspondent Globalisering