Spring naar inhoud

Waarom is het Zambiaanse jeugdjournaal uit de lucht gehaald?

Vorige week vonden in Zambia presidentsverkiezingen plaats. De kiescommissie kondigde aan dat zittend president Edgar Chagwa Lungu werd herkozen met een kleine meerderheid van stemmen. Oppositieleider Hakainde Hichilema vermoedt dat de kiescommissie niet onafhankelijk is en stapt naar de rechter om de uitslag aan te vechten. Door het hele land zijn aanhangers van de twee kandidaten met elkaar op de vuist gegaan.

Tegen deze achtergrond trok de Independent Broadcasting Authority (IBA) - een onderdeel van het Zambiaanse ministerie van Informatie - de licentie van de grootste tv-zender van Zambia, Muvi TV, en twee radiostations in.

Muvi TV zond al tien jaar elke doordeweekse avond Z Kids News uit, het Zambiaanse equivalent van ons Jeugdjournaal. De medewerkers van Muvi TV, waaronder ook Siphiwe Mphanza, de presentatrice van het jeugdjournaal, zijn geschorst en moeten op 14 september voorkomen.

Volgens de IBA heeft Muvi TV zich ‘onprofessioneel’ gedragen voor en tijdens de presidentsverkiezingen en daarmee ‘een risico vormen voor nationale vrede en stabiliteit.’ Volgens de oppositie worden de licenties ingetrokken om de media de mond te snoeren.

Anita Kalwani, de verslaggeefster van het jeugdjournaal die ik in 2013 volgde, reageert vrij laconiek als ik haar naar deze omstandigheden vraag. ‘Ach, je weet hoe politiek werkt. Echt irritant.’

Wanneer - en of - het jeugdjournaal weer wordt uitgezonden, is nog onbekend.

Dan nog een kleine update over de 2.000 euro jullie begin 2014 doneerden voor het Zambiaanse jeugdjournaal. Het geld is gebruikt om het jeugdjournaal in staat te stellen ook enkele reportages op het platteland op te nemen. Twee van die reportages zijn ook online te bekijken (zie de links hieronder).

Tot slot ook nog een update over de tienermoeder die in mijn eerste verhaal over het Zambiaanse jeugdjournaal voorkwam. Maureen kon niet meer naar school, omdat ze voor haar kind moest zorgen - het jeugdjournaal maakte een item over haar. In april 2014 schreef ik dat een Correspondentlezer zich opwierp om een studiebeurs voor haar te betalen. Via een stichting in Zambia, en met hulp van de journalisten van het jeugdjournaal, is Maureen een jaar naar school gegaan. Kort daarna is ze uit de hoofdstad Lusaka weggetrokken, om bij een oom in het noorden van Zambia te gaan wonen. De stichting kon haar daar niet meer volgen. Volgens de laatste berichten van Maureens grootvader gaat ze wel naar school bij haar oom.

Lees hier meer over het uit de lucht halen van het Zambiaanse jeugdjournaal Bekijk hier een reportage over kinderen die geiten hoeden, die gemaakt werd met steun van Correspondentleden Bekijk hier een reportage over kinderen die op het land werken, die gemaakt werd met steun van Correspondentleden
YouTube
Het eerste item in dit internationale jeugdjournaal komt van Z Kids News, en is mogelijk gemaakt door leden van De Correspondent
Lees hier mijn reportage over het Zambiaanse jeugdjournaal
Correspondent Globalisering