Spring naar inhoud

Leestip: Wil de echte uitvinder van Bitcoin nu opstaan?

Op vakantie heb ik eindelijk de tijd gehad om The Satoshi Affair te lezen, het ronkende verhaal van journalist Andrew O’Hagan in London Review of Books. Het verhaal kost je een dag om te lezen (35.613 woorden), maar mensen, doe het, het is prachtig.

Satoshi Nakamoto is de legendarische uitvinder van Bitcoin, de virtuele valuta en de onderliggende technologie van de blockchain. Die blockchain is superinteressant. Banken en technologiebedrijven pompen momenteel miljoenen in de verdere ontwikkeling daarvan. Nakamoto, een schuilnaam, wordt alom geprezen om zijn uitvinding.

Een probleem: hij verdween plotsklaps. Sinds enkele jaren wordt verwoed jacht gemaakt op zijn of haar ware identiteit en verschillende journalisten hebben hem of haar proberen te ontmaskeren, waarbij ze steeds de verkeerde te pakken hadden.

Vorig jaar dook weer eens een nieuwe naam op: de Australische ondernemer Craig Wright zou Nakamoto zijn. Wright kreeg prompt de Australische belastingdienst op zijn dak en vluchtte naar Londen. Afgelopen april trad Wright naar buiten en claimde inderdaad Nakamoto te zijn, maar dat bleek niet te kloppen. Hij werd weggezet als charlatan en sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

En toen kwam Andrew O’Hagan in juni met een prachtig verhaal. Het bleek dat hij Wright al sinds begin dit jaar volgde. Hij was uitgenodigd om de coming out van Satoshi Nakamoto te boekstaven. Alles liep echter anders.

Dat O’Hagan voor deze klus werd gevraagd, is niet verwonderlijk. Eerder schreef hij een prachtige en vooral bizarre biografie van Julian Assange. (Hij was aangetrokken als ghostwriter om een autobiografie van Assange te schrijven, maar kreeg ruzie, waarop Assange de autobiografie probeerde tegen te houden. Uiteindelijk lag er een ongeautoriseerde autobiografie in de winkels.)

Ook dit verhaal is zeer bizar, vol onverwachte wendingen. Want is Craig Wright nu wel of niet de roemruchte Satoshi Nakamoto? Ik denk van wel. Maar lees het vooral zelf.

Lees The Satoshi Affair bij de London Review of Books Ghosting: het bizarre essay over Assange (26.468 woorden) En lees hier een verhaal over de blockchain, op De Correspondent
Correspondent Surveillance & Technologie