Hoe kan een dorp klimaatverandering tegengaan? Het Britse Ashton Hayes geeft het goede voorbeeld

We kunnen het fossiele tijdperk niet beëindigen zonder kordaat overheidsbeleid en de actieve hulp van het bedrijfsleven. Maar dat betekent niet dat ‘gewone mensen’ machteloos zijn.

Als burger kun je je stem gebruiken: in het stemhokje en daarbuiten. Als consument kun je bijdragen door je voetafdruk te verkleinen. Bekende manieren: minder vliegen en autorijden, meer ov gebruiken, je huis isoleren, groene stroom of zonnepanelen nemen, of een aandeel in een windmolen. En: minder spullen kopen, de verwarming niet onnodig aan laten staan, bewust eten.

In het Engelse dorpje Ashton Hayes doen ze het bijna allemaal, en het is nog gezellig ook. ‘We lezen elkaar in Ashton Hayes nooit de les,’ zegt een inwoner. Lees via de link hieronder het verhaal hierover uit The New York Times.

En lees meer over duurzame dorpen via de andere links hieronder, of bekijk de mooie Tegenlicht-documentaire Power to the People, waar onder meer de pogingen van Texel om zelfvoorzienend op het gebied van energie te worden de revue passeren.

Lees in The New York Times: ‘English Village Becomes Climate Leader by Quietly Cleaning Up Its Own Patch’ Eerder op De Correspondent: Zo kan Nederland duurzaam worden (volgens deze vier groene koplopers) Eerder op De Correspondent over de opkomst van energiecoöperaties: Is het einde van de energierekening in zicht? Lees hier meer over het netwerk duurzame dorpen in Nederland Of lees meer over de groep ‘transition towns’ (ook in Nederland) En hier: meer lezen over het Global Ecovillage Network Meer info over de documentaire ‘Power to the People’ van Tegenlicht
Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Tegenlicht: Power to the People
In De Groene Amsterdammer verscheen eerder dit verhaal over ecodorpen.