Zo hebben we jullie ledengeld geïnvesteerd in jaar drie van De Correspondent
Op 30 september 2016 bestaat De Correspondent drie jaar. Net als in voorgaande jaren verantwoorden we graag hoe we jouw ledengeld hebben geïnvesteerd.
Als lid van De Correspondent kun je onbeperkt verhalen lezen en delen, meediscussiëren met correspondenten, je expertise bijdragen, thema’s volgen, met korting naar onze evenementen en de leesinstellingen aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Dat krijg je terug voor je ledengeld.
Maar hoe besteden we die financiële bijdrage precies?
In dit financieel verslag geven we antwoord op deze vraag. Omdat we graag verantwoording afleggen aan jullie, onze 47.000 leden. Zo kunnen jullie nagaan hoe we jullie 60 of 6 euro hebben geïnvesteerd.
Onze uitgaven
Het financieel verslag is gebaseerd op het voorafgaande boekjaar. Voor dit jaar is dat dus het jaar 2015. In september 2017 gebruiken we het boekjaar 2016, enzovoort. De verdeling van onze uitgaven is als volgt:
53,2 procent - Salarissen voor vaste redactionele werknemers en honoraria voor schrijvende freelancers
- We geven meer dan de helft van het ledengeld uit aan het schrijven en opnemen van journalistieke producties. Zo vroegen we in 2015 150 gastcorrespondenten om verhalen voor ons te schrijven. Op dit moment hebben we 19 correspondenten in vaste dienst en 16 freelancers die op structurele basis stukken voor ons schrijven.
17,3 procent - Btw
- Op het ledengeld moeten we 21 procent btw afdragen aan de Belastingdienst, omgerekend 17,3 procent van onze omzet uit lidmaatschappen. Oneerlijk, vinden wij, want een papieren journalistiek medium moet 6 procent btw afstaan. Een bizar gevolg van verouderde wetgeving.
8,3 procent - Salarissen voor vaste beeldredacteuren en vormgevers en honoraria voor fotografen en illustratoren
Bij De Correspondent willen we beeld een belangrijke rol laten vervullen in de verhalen die we publiceren, want door de combinatie van tekst en beeld wordt journalistiek meer gelaagd. Ook willen we een podium bieden aan veel verschillende soorten beeldmakers en werken we zo veel mogelijk seriematig. Onze beeldredactie is altijd op zoek naar vernieuwende beeldtaal en nieuwe talenten om mee samen te werken. Daarom worden er portfoliodagen georganiseerd om nieuwe beeldmakers te ontdekken. En met de lancering van thema’s zijn ook de mogelijkheden voor het werken met bewegend beeld verder vergroot.
- Door de uitbreiding van onze beeldredactie zijn we in staat nog meer samen te werken met beeldmakers én zelf beeld te maken, zoals bijzondere journalistieke infographics en het design van onze andere uitingen, zoals boeken en evenementen.
- Al 75 verschillende illustratoren hebben in opdracht van De Correspondent werk gemaakt. Bij 210 verhalen maakten zij strips en illustraties.
- Met in totaal 71 verschillende fotografen hebben we samengewerkt. Bij 189 verhalen maakten zij fotoseries.
- Ook het koppelen van kunstprojecten aan onze journalistieke verhalen vinden we belangrijk. Afgelopen jaar hebben we in totaal 81 keer een kunstproject bij een verhaal gepubliceerd.
4,2 procent - De technische ontwikkeling van ons platform
- Onze site is nooit af. Met een team van vijf developers, projectleider René Clerc en CTO Sebastian Kersten blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. Denk dit jaar bijvoorbeeld aan de thema’s. We zijn trouwens op zoek naar developers die ons team willen versterken!
3,8 procent - Evenementen
- Onze programmamaker Machteld Vinkenborg en de correspondenten brengen onze journalistiek een paar keer per jaar naar het podium. Denk aan Het Festival der Vooruitgang en onze kunsttalkshow Artfest. Deze avonden verdienen zichzelf gedeeltelijk terug door de kaartverkoop, maar nog niet helemaal.
3 procent - Redactiekosten
- Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.
2,5 procent - Marketing
- Adverteren doen we voornamelijk op Facebook, waar we 160.000 likers aanmoedigen om ook lid te worden. Maar denk ook aan boekenleggers met proeflidmaatschappen die we in onze boeken stoppen en promotievideo’s.
1,9 procent - Huisvesting
- Onze redactie huist aan de Weesperzijde 94 in Amsterdam. Een enthousiast lid bood een prachtige ruimte onder zijn huis te huur aan, waar correspondenten kunnen schrijven en ideeën uitwisselen.
1,2 procent - Vertalingen en vertaalredactie
Veel van onze verhalen gaan over wereldwijde ontwikkelingen en verdienen daarom een internationaal publiek. Het vertalen van deze stukken past ook in onze ambitie om een grenzeloos medium te zijn, met bronnen en bijdragen vanuit de hele wereld.Bovendien vragen velen van jullie, leden, of we sommige stukken voor buitenlandse familie, collega’s en vrienden willen vertalen.
- Ons hoofd vertaling Erica Moore leidt een team van freelance vertalers.
- Onze internationale engagement editor Travis Mushett zorgt vanuit New York dat de artikelen ook daadwerkelijk gelezen worden.
- Utopia for Realists, de vertaling van Rutger Bregmans boek, is inmiddels bijna 5.000 keer verkocht.
4,6 procent - Overige kosten
- Denk hierbij onder andere aan bedrijfsvoerings-, verzekerings-, juridische, financierings- en bankkosten. Zo gaat er, als je het lidmaatschapsgeld overmaakt, ongeveer 50 cent op aan transactiekosten. En notarissen, juridisch adviseurs, accountants en verzekeraars doen hun werk ook niet voor niets.
Onze inkomsten
Naast onze inkomsten uit ledengelden (bijna 85 procent van het totaal), hebben we ook andere inkomstenbronnen. In onze statuten staat dat minimaal 95 procent van de omzet altijd terug het bedrijf ingaat. Tot nu toe is dat 100 procent geweest, want voor de aandeelhouders draait het om investeren in de journalistiek. Dit is de verdeling van de inkomsten in 2015:
84,7 procent - Lidmaatschappen
- Zoals je ziet: zonder leden geen Correspondent!
7,6 procent - Sprekersbureau
- Correspondenten worden geregeld gevraagd voor lezingen bij organisaties en op conferenties. Het sprekersbureau - onder leiding van Floor Milar - regelt de zakelijke en praktische afhandeling voor de correspondenten. Zo vergroten we onze journalistieke impact, tegelijkertijd levert het nieuwe inkomsten op. Het grootste gedeelte van de vergoeding gaat naar de spreker zelf, de rest gaat naar het redactiebudget.
3,4 procent - Boekenuitgeverij
- Als een auteur de aandacht van een lezer urenlang wil vasthouden, is een boek nog steeds het beste medium. Daarom vinden we een boek een logische volgende stap in het journalistieke proces. De uitgeverij bracht dit jaar onder leiding van Milou Klein Lankhorst Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis uit. Winst uit de uitgeverij stoppen we weer in de journalistiek. In 2017 volgen er boeken van correspondent Marktwerking Sander Heijne en Arnon Grunberg.
- 1,8 procent - SubsidiesCritici stelden het afgelopen jaar nog weleens dat De Correspondent niet zonder subsidies zou kunnen. De jaarrekening laat zien dat dat geenszins het geval is: nog geen 2 procent van onze omzet over 2015 komt er vandaan. We vragen deze subsidies aan voor zeer specifieke journalistieke projecten - zoals het bouwen van de thema’s - of voor kostbare onderzoeksreizen naar het buitenland. Redactionele onafhankelijkheid is daarbij altijd een onvoorwaardelijke eis.
1,7 procent - Donaties
- Veel leden doneren een extra bedrag bovenop hun lidmaatschap, waar we ontzettend dankbaar voor zijn!
0,8 procent - Evenementen
- Inkomsten uit de kaartverkoop voor onze Correspondent-avonden.
Nog geen lid van De Correspondent?
Vind je dat we het ledengeld goed besteden en wil je nieuwe verhalen mogelijk maken? Word dan vooral lid van De Correspondent. Wij, en alle leden, zullen je zeer dankbaar zijn.
Het journalistieke jaarverslag
Benieuwd naar onze inhoudelijke hoogtepunten van het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar? Lees dan ook ons journalistieke jaarverslag:
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!