Als lid van De Correspondent kun je onbeperkt verhalen lezen en delen, meediscussiëren met correspondenten, je expertise bijdragen, thema’s volgen, met korting naar onze evenementen en de leesinstellingen aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Dat krijg je terug voor je ledengeld.

Maar hoe besteden we die financiële bijdrage precies?

In dit financieel verslag geven we antwoord op deze vraag. Omdat we graag verantwoording afleggen aan jullie, onze 47.000 leden. Zo kunnen jullie nagaan hoe we jullie 60 of 6 euro hebben geïnvesteerd.

Lees ook: ons redactionele jaarverslag In het derde jaar van ons bestaan wilden we vooral verbreden: meer vertellers, meer vertelvormen en hierdoor ook een grotere verscheidenheid aan verhalen. Na de verbreding volgt nu de verdieping: wat gaan we doen om onze journalistiek beter te maken? Lees hier ons redactionele jaarverslag

Onze uitgaven

Het financieel verslag is gebaseerd op het voorafgaande boekjaar. Voor dit jaar is dat dus het jaar 2015. In september 2017 gebruiken we het boekjaar 2016, enzovoort.

53,2 procent - Salarissen voor en honoraria voor schrijvende freelancers

  • We geven meer dan de helft van het ledengeld uit aan het schrijven en opnemen van journalistieke producties. Zo vroegen we in 2015 150 gastcorrespondenten om verhalen voor ons te schrijven. Op dit moment hebben we in vaste dienst en 16 freelancers die op structurele basis stukken voor ons schrijven.


17,3 procent - Btw


8,3 procent - Salarissen voor vaste beeldredacteuren en vormgevers en honoraria voor fotografen en illustratoren

Bij De Correspondent willen we beeld een belangrijke rol laten vervullen in de verhalen die we publiceren, want door de combinatie van tekst en beeld wordt journalistiek meer gelaagd. Ook willen we een podium bieden aan veel verschillende soorten beeldmakers en werken we zo veel mogelijk Onze beeldredactie is altijd op zoek naar vernieuwende beeldtaal en nieuwe talenten om mee samen te werken. Daarom worden er portfoliodagen georganiseerd om nieuwe beeldmakers te ontdekken. En met de lancering van thema’s zijn ook de mogelijkheden voor het werken met verder vergroot.

  • Door de uitbreiding van zijn we in staat nog meer samen te werken met beeldmakers én zelf beeld te maken, zoals en het design van onze andere uitingen, zoals boeken en evenementen.
  • Al verschillende illustratoren hebben in opdracht van De Correspondent werk gemaakt. Bij verhalen maakten zij strips en illustraties.
  • Met in totaal verschillende fotografen hebben we samengewerkt. Bij verhalen maakten zij fotoseries.
  • Ook het koppelen van kunstprojecten aan onze journalistieke verhalen vinden we belangrijk. Afgelopen jaar hebben we in totaal keer een kunstproject bij een verhaal gepubliceerd.


4,2 procent - De technische ontwikkeling van ons platform

Onze site is nooit af. Met een team van projectleider René Clerc en CTO Sebastian Kersten blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. Denk dit jaar bijvoorbeeld aan We zijn trouwens op zoek naar developers die ons team willen

3,8 procent - Evenementen

Onze programmamaker Machteld Vinkenborg en de correspondenten brengen onze journalistiek een paar keer per jaar naar het podium. Denk aan en onze kunsttalkshow Deze avonden verdienen zichzelf gedeeltelijk terug door de kaartverkoop, maar nog niet helemaal.


3 procent - Redactiekosten

Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.


2,5 procent - Marketing

Adverteren doen we voornamelijk op Facebook, waar we 160.000 likers aanmoedigen om ook lid te worden. Maar denk ook aan boekenleggers met proeflidmaatschappen die we in onze boeken stoppen en promotievideo’s.


1,9 procent - Huisvesting

Onze redactie huist aan de Weesperzijde 94 in Amsterdam. Een enthousiast lid bood een prachtige ruimte onder zijn huis te huur aan, waar correspondenten kunnen schrijven en ideeën uitwisselen.

1,2 procent - Vertalingen en vertaalredactie

Veel van onze verhalen gaan over wereldwijde ontwikkelingen en verdienen daarom een internationaal publiek. Het vertalen van deze stukken past ook in onze ambitie om een grenzeloos medium te zijn, met bronnen en bijdragen vanuit de hele wereld.Bovendien vragen velen van jullie, leden, of we sommige stukken voor buitenlandse familie, collega’s en vrienden willen vertalen.


Ons hoofd vertaling Erica Moore leidt een team van freelance vertalers.

  • Onze internationale engagement editor Travis Mushett zorgt vanuit New York dat de artikelen ook daadwerkelijk gelezen worden.

  • Utopia for Realists, de vertaling van is inmiddels bijna 5.000 keer verkocht.


4,6 procent - Overige kosten

Denk hierbij onder andere aan bedrijfsvoerings-, verzekerings-, juridische, financierings- en bankkosten. Zo gaat er, als je het lidmaatschapsgeld overmaakt, ongeveer 50 cent op aan transactiekosten. En notarissen, juridisch adviseurs, accountants en verzekeraars doen hun werk ook niet voor niets.

Onze inkomsten

Naast onze inkomsten uit ledengelden (bijna 85 procent van het totaal), hebben we ook andere inkomstenbronnen. In onze statuten staat dat minimaal 95 procent van de omzet altijd terug het bedrijf ingaat. Tot nu toe is dat 100 procent geweest, want voor draait het om investeren in de journalistiek. Dit is de verdeling van de inkomsten in 2015:

84,7 procent - Lidmaatschappen

Zoals je ziet: zonder leden geen Correspondent!


7,6 procent - Sprekersbureau

Correspondenten worden geregeld gevraagd voor lezingen bij organisaties en op conferenties. - onder leiding van Floor Milar - regelt de zakelijke en praktische afhandeling voor de correspondenten. Zo vergroten we onze journalistieke impact, tegelijkertijd levert het nieuwe inkomsten op. Het grootste gedeelte van de vergoeding gaat naar de spreker zelf, de rest gaat naar het redactiebudget.

3,4 procent - Boekenuitgeverij

Als een auteur de aandacht van een lezer urenlang wil vasthouden, is een boek nog steeds het beste medium. Daarom vinden we een boek een logische volgende stap in het journalistieke proces. De uitgeverij bracht dit jaar onder leiding van Milou Klein Lankhorst Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis uit. Winst uit de uitgeverij stoppen we weer in de journalistiek. In 2017 volgen er boeken van correspondent Marktwerking Sander Heijne en Arnon Grunberg.


1,8 procent - SubsidiesCritici stelden het afgelopen jaar nog weleens dat De Correspondent niet zonder subsidies zou kunnen. De jaarrekening laat zien dat dat geenszins het geval is: nog geen 2 procent van onze omzet over 2015 komt er vandaan. We vragen deze subsidies aan voor zeer specifieke journalistieke projecten - zoals het bouwen van de thema’s - of voor kostbare onderzoeksreizen naar het buitenland. Redactionele onafhankelijkheid is daarbij altijd een onvoorwaardelijke eis.


1,7 procent - Donaties

Veel leden doneren een extra bedrag bovenop hun lidmaatschap, waar we ontzettend dankbaar voor zijn!


0,8 procent - Evenementen

Inkomsten uit de kaartverkoop voor onze Correspondent-avonden.

Nog geen lid van De Correspondent?

Vind je dat we het ledengeld goed besteden en wil je nieuwe verhalen mogelijk maken? Word dan vooral lid van De Correspondent. Wij, en alle leden, zullen je zeer dankbaar zijn.

Word lid Lees je onze verhalen met plezier en wil je nieuwe artikelen mogelijk maken? Word dan ook lid van De Correspondent voor slechts 60 euro per jaar of 6 euro per maand. Ja, ik doe mee!

Het journalistieke jaarverslag

Benieuwd naar onze inhoudelijke hoogtepunten van het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar? Lees dan ook ons journalistieke jaarverslag:

Dit was jaar drie van De Correspondent (met een schuin oog op jaar vier) In het derde jaar van ons bestaan wilden we vooral verbreden: meer vertellers, meer vertelvormen en hierdoor ook een grotere verscheidenheid aan verhalen. Na de verbreding volgt nu de verdieping: wat gaan we doen om onze journalistiek beter te maken? Lees hier ons journalistieke jaarverslag