Spring naar inhoud

Deze week tip ik elke dag een gratis documentaire. Vandaag: witte soldaten in Israël

Het is een vervreemdend beeld: twee soldaten, van top tot teen wit geverfd, tijgeren door het dorre Israëlische landschap. Ze patrouilleren door steden en dorpen, houden voorbijgangers staande, doorzoeken auto’s en huizen, vragen om identificatie. Hun missie is de veiligheid garanderen, zeggen ze zelf.

De reacties op deze vreemde show lopen uiteen van lachsalvo’s, tot huilende kinderen, tot woeste militairen. Sommige voorbijgangers hopen dat ze vrede brengen, anderen verguizen hen om hun linkse activisme. En dat is precies waar het Yuda Braun, de Israelische performancekunstenaar die de witte soldaten bedacht, om te doen is: die uiteenlopende reacties.

Braun is een veteraan uit het Israelische leger, en groeide op in een nederzetting. Zijn ouders waren apetrots toen hij werd toegelaten tot een elite-eenheid van het leger. Hij maakt de ontruiming van Gaza in 2005 mee - schoot er zelfs een ‘terrorist’ neer. Maar inmiddels is hij uit dienst getreden en geen belijdend Jood meer.

De witte soldaat is een manier om zijn trauma’s te verwerken. En om de trauma’s van het land bloot te leggen. Deze documentaire, die de witte soldaten volgt, is een kunstwerkje op zich: bevreemdend, aanzettend tot denken.

Deze week tip ik jullie elke dag een documentaire, die gratis is te bekijken op de site van het IDFA.

Vimeo
Trailer White Soldier (2013)
Bekijk hier White Soldier op de site van het IDFA Hier vind je mijn documentairetip van gisteren: Shungu Hier vind je mijn documentairetip van woensdag: Stealing Africa Hier vind je mijn documentairetip van dinsdag: Slaves Hier vind je mijn documentairetip van maandag: Give us the money
Correspondent Globalisering