Spring naar inhoud

Deze week tip ik elke dag een gratis documentaire. Vandaag: een halfuur lopen om te poepen

Het gerucht doet al weken de ronde. Op de ochtend van de politieke rally staan vrouwen uit de wijde omgeving te trappelen om zo dicht mogelijk bij het podium te staan. In de bloedhete zon wachten ze tot de speeches van de politici voorbij zijn. Want dan komt waar ze voor zijn gekomen: er worden gratis sari’s uitgedeeld.

Een uur later zijn tientallen vrouwen doodgestampt door de menigte.

De documentaire Six Yards to Democracy (2006) neemt deze gebeurtenis als uitgangspunt om de relatie tussen armoede en politiek in India onder de loep te nemen. Nog altijd is India het land met het grootste aantal arme mensen ter wereld: zo’n 300 miljoen Indiërs leven onder de internationale armoedegrens van 1,90 dollar per dag.

De documentaire is wat knullig gefilmd, en hier en daar rommelig in elkaar gezet. Toch vind ik het een aanrader, want het geeft een zeldzaam inkijkje in het leven van de allerarmste mensen. En dan met name: een inkijkje in hun machteloosheid.

Met name het gebrek aan toiletten is me bijgebleven. Vrouwen moeten voor zonsopgang een half uur lopen om ergens in een veldje te kunnen poepen. Kinderen gaan weg van school als ze naar de wc moeten. Politici lachen de vrouwen uit als ze komen smeken om toiletten.

Maar niet alleen de politici zijn het probleem. Want de allerarmsten kunnen het zelf ook niet eens worden over wat de prioriteiten zijn: de toiletten, of toch een bredere weg, of meer leraren. Een activiste zegt, gefrustreerd: ‘Als we ons niet verenigen verandert er natuurlijk nooit iets.’

Deze week tip ik jullie elke dag een documentaire, die gratis is te bekijken op de site van het IDFA.

Bekijk hier Six yards to democracy op de site van het IDFA Hier vind je mijn documentairetip van gisteren: Diary of hunger Hier vind je mijn documentairetip van vrijdag: White Soldier Hier vind je mijn documentairetip van donderdag: Shungu Hier vind je mijn documentairetip van woensdag: Stealing Africa Hier vind je mijn documentairetip van dinsdag: Slaves Hier vind je mijn documentairetip van maandag: Give us the money
Correspondent Globalisering