Spring naar inhoud

Funky data: de witte handschoen van Michael Jackson

Ik ben al een tijd gefascineerd door gekke datasets op het internet. De gekste die ik tegenkwam ging over een beroemd televisieoptreden van Michael Jackson. In dat optreden draagt hij een glitterpak en maar één witte handschoen.

Op 4 mei 2007 kwam een oproep online: wie helpt de positie van die handschoen op het videobeeld te lokaliseren? Binnen 72 uur waren de coördinaten van 125.000 verschijningen van de handschoen bekend.

Wat je ermee kunt? Vette videokunst maken, zoals hieronder. Op de website vind je nog meer mooie voorbeelden. Mijn favoriet: het hilarische ‘Speed = Height’, waarbij de hoogte van de handschoen bepaalt hoe snel de video wordt afgespeeld.

Wat ik vooral tof vind aan dit project: het laat zien hoe het internet het mogelijk maakt een enorme klus samen te klaren.

Oproep: Ken jij een mooie, gekke of interessante dataset? Deel het hieronder of stuur me een mail op sanne@decorrespondent.nl.

Deze notitie verscheen eerder als onderdeel van mijn nieuwsbrief.

Vimeo
Op deze website vind je de data en mooie toepassingen ervan. (Scroll eerst een stukje naar beneden om voorbij de foutmelding te komen.) Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
Correspondent Ouderschap