Vimeo

Op 31 augustus 2015 formuleerde Angela Merkel het even kordate als optimistische ‘Wir schaffen das’ als het Duitse antwoord op de vluchtelingencrisis. Een jaar later wordt uitvoerig teruggeblikt op haar uitspraak. Veruit de meeste commentaren beschouwen het geloof in het maatschappelijk draagvlak achteraf als naïef; Merkels uitspraak zou niet alleen haar eigen land, maar heel Europa hebben gespleten.

Geweld in Keulen en aanslagen door radicale moslims tegen Duitse burgers in de zomermaanden maakten de situatie er niet beter op. Afgelopen weekend werden Merkel en haar partij bij deelstaatverkiezingen in haar eigen thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern afgestraft door de kiezer.

Vanuit twee verschillende achtergronden wordt geprobeerd de delinquenten maatschappelijk bewustzijn, tolerantie en zelfrespect bij te brengen

In de korte film Under Pressure keert Merkels beroemd geworden uitspraak terug op de autoradio. Twee mannen zijn, los van elkaar, op weg naar hun werk in dezelfde gevangenis. Ze luisteren naar de Bundeskanzlerin, die aangeeft hoe moeilijk het is haar ‘Wir schaffen das’ waar te maken. Dat merken mensen die helpen bij integratie, mensen die begeleiden bij scholing en werk en mensen - zogenoemde ‘basiswerkers’ - die proberen te voorkomen dat zich verweesd, vervreemd of verstoten voelende jongeren radicaliseren.

Twee van die basiswerkers worden geportretteerd in de korte film Under Pressure, gemaakt door en beiden woonachtig in Berlijn. Ze kregen toestemming om in de jeugdgevangenis van Wiesbaden de inspanningen van twee bijzondere welzijnswerkers te filmen. De één is theatermaker, de ander imam. De twee werken met delinquenten die in grote meerderheid een islamitische achtergrond hebben. Een onbekend aantal van hen is teruggekeerd uit Syrië en de vrees is groot dat zij anderen kunnen radicaliseren.

Vanuit twee totaal verschillende achtergronden, theater en religie, vanuit zowel de islamitische traditie als de Europese moderniteit, wordt geprobeerd de delinquenten individueel en maatschappelijk bewustzijn, tolerantie en zelfrespect bij te brengen. De intimiteit waarmee de makers dat proces in beeld brengen, maakt Under Pressure tot een bijzondere en urgente film.

Kijk en lees ook:

Mini-docu: Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht. Dit is het verhaal van Hassan, opgevangen in Haarlem Filmmaakster Jiska Rickels trok zich het lot aan van vluchtelingen die worden opgevangen in de voormalige Koepelgevangenis in haar woonplaats Haarlem. Daar leerde ze de levens kennen van de mensen die ze ontmoet. Een van hen is Hassan, uit Hama, een stad bij Homs, in Syrië. Ze besluit hem te filmen. Het resultaat: een indringende vertelling. Kijk hier de film Jiska Rickels terug Als je niet kan meepraten over politiek die jouw leven bepaalt Waarom schuift er geen vluchteling aan als het in Nieuwsuur gaat over het terugsturen van Syriërs naar Turkije? Een Canadese filosoof bracht me op het volgende inzicht: we maken in een democratie structureel beslissingen over allerlei personen die we geen inspraak geven. Lees het verhaal van Tamar de Waal hier terug Loop mee met deze architect door het asielzoekerscentrum van de toekomst Asielzoekers verblijven maanden, soms jaren, in asielzoekerscentra. Architect Anneloes de Koff, net afgestudeerd, stelde de vraag wat er voor nodig is om je thuis te voelen op zo’n plek. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, leidt ze je rond door haar ontwerp. Lees het verhaal van Karel Smouter hier terug