
Op 31 augustus 2015 formuleerde Angela Merkel het even kordate als optimistische ‘Wir schaffen das’ als het Duitse antwoord op de vluchtelingencrisis. Een jaar later wordt uitvoerig teruggeblikt op haar uitspraak. Veruit de meeste commentaren beschouwen het geloof in het maatschappelijk draagvlak achteraf als naïef; Merkels uitspraak zou niet alleen haar eigen land, maar heel Europa hebben gespleten.
Geweld in Keulen en aanslagen door radicale moslims tegen Duitse burgers in de zomermaanden maakten de situatie er niet beter op. Afgelopen weekend werden Merkel en haar partij bij deelstaatverkiezingen in haar eigen thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern afgestraft door de kiezer.
Vanuit twee verschillende achtergronden wordt geprobeerd de delinquenten maatschappelijk bewustzijn, tolerantie en zelfrespect bij te brengen
In de korte film Under Pressure keert Merkels beroemd geworden uitspraak terug op de autoradio. Twee mannen zijn, los van elkaar, op weg naar hun werk in dezelfde gevangenis. Ze luisteren naar de Bundeskanzlerin, die aangeeft hoe moeilijk het is haar ‘Wir schaffen das’ waar te maken. Dat merken mensen die helpen bij integratie, mensen die begeleiden bij scholing en werk en mensen - zogenoemde ‘basiswerkers’ - die proberen te voorkomen dat zich verweesd, vervreemd of verstoten voelende jongeren radicaliseren.
Twee van die basiswerkers worden geportretteerd in de korte film Under Pressure, gemaakt door Tania Masi en Stefano Obino, beiden woonachtig in Berlijn. Ze kregen toestemming om in de jeugdgevangenis van Wiesbaden de inspanningen van twee bijzondere welzijnswerkers te filmen. De één is theatermaker, de ander imam. De twee werken met delinquenten die in grote meerderheid een islamitische achtergrond hebben. Een onbekend aantal van hen is teruggekeerd uit Syrië en de vrees is groot dat zij anderen kunnen radicaliseren.
Vanuit twee totaal verschillende achtergronden, theater en religie, vanuit zowel de islamitische traditie als de Europese moderniteit, wordt geprobeerd de delinquenten individueel en maatschappelijk bewustzijn, tolerantie en zelfrespect bij te brengen. De intimiteit waarmee de makers dat proces in beeld brengen, maakt Under Pressure tot een bijzondere en urgente film.
Kijk en lees ook:



…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!