‘Toen de verwoesting van Israël begon, twijfelde Isaac Bloch of hij zelfmoord zou plegen of naar het Joods tehuis verhuizen.’

Illustratie: Johan Kleinjan (voor De Correspondent)

Met die zin begint Hier ben ik, de langverwachte nieuwe roman van de Amerikaanse Jonathan Safran Foer. Het ambitieniveau is daarmee gezet: in de bijna zeshonderd pagina’s die volgen, laat de auteur het mogelijke begin van een Derde Wereldoorlog uitbreken in het beloofde land.

Illustratie’s: Johan Kleinjan (voor De Correspondent)

En dat is niet alles. In de Verenigde Staten, waar het boek zich grotendeels afspeelt, volgen we de langzame ontrafeling van het gezin van Jacob Bloch, afstammeling van Isaac en een klassieke neuroot, die zich steeds verder verwijderd ziet van zijn vrouw en drie opgroeiende kinderen.

Hier ben ik is een fijnzinnig huwelijksdrama en een politieke satire in één. Een volle, zenuwachtige roman die je met verslavende verteltechnieken naar binnen trekt.

Waar hij zich in zijn vorige, roman Extreem luid en ongelooflijk dichtbij nog bediende van allerlei postmoderne snufjes zoals beeld en typografische trucs, is Foers nieuwste klassieker van vorm – op een paar uitstekende WhatsAppconversaties na. Maar het zijn de complexere personages in Hier ben ik, die het uiteindelijk tot een volwassener boek maken.

Foer laat zich wel herkennen aan de sterke behoefte om persoonlijk drama heel expliciet in te bedden in grote wereldgebeurtenissen. In Extreem luid waren dat de aanslagen van 11 september, in Hier ben ik is dat het Arabisch-Israëlisch conflict. Voor wie van het grote gebaar houdt, en van de hyperintelligente kinderen die Foers romans altijd bevolken, is Hier ben ik dan ook een fijn boek.

Deze maand lezen we het samen omdat het hoe dan ook duizend-en-een gespreksonderwerpen biedt. Van de vaak vlijmscherpe, uitgehouwen dialogen tot de absurde (of juist helemaal niet zo absurde?) what if-geschiedenis, Hier ben ik zal besproken worden, en in onze leesclub kun je de komende weken alvast je meningen en analyses scherpen.

Nieuwsgierig geworden? Jonathan Safran Foer - Hier ben ik. 576 pagina’s, €24,99 Meer over het boek op de site van Ambo | Anthos Schrijf je in voor de boekenclub Wil je meelezen? Meediscussiëren? En als eerste horen welk boek we komende maand gaan lezen? Schrijf je deze week in voor de boekenclub, en ontvang het nieuws en de updates in je mailbox.
Naar het aanmeldformulier

Eerdere boeken die we lazen:

Dit is de boekenclub van De Correspondent in dertien veelgestelde vragen De veellezer klaagt dat hij hoogstens één roman per week leest. De weiniglezer klaagt dat hij alleen nog maar op vakantie leest. Voor beide groepen ben ik de leesclub van De Correspondent begonnen. Ruim 2.700 lezers werden al lid. Lees je mee? Lees het verhaal van Dries hier terug Jonathan Franzen is komiek en chagrijn tegelijk, maar wie is hij in zijn nieuwste boek? Samen met jullie lees ik deze maand een van de belangrijkste boeken van het jaar. Jonathan Franzen’s Zuiverheid. Om te beginnen stel ik de vraag: is de nieuwe Franzen een echte Franzen? En zo ja, wat is dat precies? Lees het verhaal over Zuiverheid hier terug We zijn veroordeeld tot doorgaan, vertelt Maartje Wortels verhalenbundel ons Met de boekenclub van De Correspondent lezen we deze maand Er moet iets gebeuren, de nieuwe verhalenbundel van Maartje Wortel. Vandaag: het slotstuk, waarin ik mij afvraag wat de schrijfster ons nu eigenlijk wil vertellen. En benieuwd ben wat jullie daarover denken. Lees het verhaal over Er moet iets gebeuren hier terug De Lanterfanter is net De Avonden, maar dan tweeduizend kilometer oostelijker Goede boeken doen altijd aan andere goede boeken denken. Yusuf At?lgans eigenzinnige debuut De lanterfanter, dat we deze maand op De Correspondent lezen, heeft veel weg van Virginia Woolf, James Joyce en Gerard Reve. Al is het veel te eigenzinnig om in zulke vergelijkingen te vangen. Lees het verhaal over De Lanterfanter hier terug De schitterende roman Kwellende liefde is een spannende thriller en literaire zoektocht ineen Over de vorming van het individu, over de verwoestende drang om een ‘ik’ te worden en het krachtige verlangen om voor altijd een afhankelijk kind te blijven. Daarover gaat Elena Ferrantes schitterende roman Kwellende liefde. Een analyse van ons Boekenclubboek van de maand. Lees het verhaal over Kwellende Liefde hier terug