Spring naar inhoud

Hoe kan de publicatiedwang minder worden in de wetenschap?

Eerder deze week schreef ik een notitie over een SP-enquête onder wetenschappers. Al vond ik het onderzoek niet goed uitgevoerd, ik vond de uitkomsten erg herkenbaar. Ook ik maak me zorgen over de wetenschap.

Daar vertel ik meer over in Goed werk voor academici, dat afgelopen week verscheen bij de Stichting Beroepseer. In dit boek staat onder andere een interview met Lynn Berger, Rutger Bregman en mijzelf over onze ervaringen op de universiteit.

Het leverde mijn eerste blurb op: ‘Publicatiedwang verjaagt nu toptalenten van de universiteiten’ staat op de kaft. Niemand maakte dit punt mooier duidelijk dan David van Reybrouck in een stuk voor De Correspondent.

David beeldt zich in dat hij met de gebroeders Tinbergen - beiden Nobelprijswinnaar en niet meer in leven - aan een diner zit. Hij vertelt ze hoe de wetenschap tegenwoordig in elkaar steekt, inclusief de publish or perish cultuur.

‘Dan was ik er misschien nooit aan begonnen,’ zegt broer Nico.

‘Nee, dan was jij zeker blijven hockeyen!’ antwoordt Jan.

‘Dan hadden we nooit twee keer naar Stockholm mogen gaan.’

Hoe kan de publicatiedwang minder worden? Goed werk voor academici duikt in deze en andere vragen over de academische wereld. Het boek is nu online te bestellen.

Deze notitie verscheen eerder als onderdeel van mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer over het boek en hoe je het kunt bestellen Lees hier mijn notitie over de SP-enquête terug Lees hier Davids verhaal terug Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Ouderschap