De tekenaar van de webstrip xkcd laat op geniale wijze zien waarom het zo suf is de huidige klimaatverandering te bagatelliseren omdat ‘het klimaat altijd verandert.’

Ja, dat is waar, maar de laatste 12.000 jaar, toen de menselijke beschaving zich ontwikkelde, was het klimaat relatief stabiel en daardoor konden we ons ontwikkelen.

Het klimaat veranderde in miljoenen jaren niet zo snel als nu. En het veranderde nooit eerder zo snel en zo ingrijpend terwijl er 7,4 miljard mensen op aarde rondliepen, mensen die allemaal last kunnen krijgen van hogere temperaturen, een hogere zeespiegel, en extremer weer. En het veranderde nog nooit op deze manier terwijl steden als Amsterdam, New York en Shanghai in de gevarenzone lagen (driekwart van alle grote steden ligt aan de kust).

In de strip staat een bestcasescenario waarin de opwarming beperkt blijft. Veel mensen vragen zich af hoe ze daaraan bij kunnen dragen. Onder de afbeelding van de strip geef ik wat opties. Ik verwijs daar ook naar een specialistische klimaatwebsite voor antwoord op vragen die de strip bij je kan Veel plezier!

Meer weten?

In de strip zitten een paar korte zinnetjes die wat uitleg behoeven. Zo is het best gek, als je goed kijkt, dat de temperatuur 19.000 jaar voor Christus begint te stijgen en dat de CO2-uitstoot vervolgens anderhalve eeuw later ook begint te stijgen. Er zijn nog steeds klimaatsceptici die beweren dat een verhoogde CO2-concentratie een gevolg is van opwarming, in plaats van een oorzaak (de implicatie is dan dat de huidige opwarming niet door mensen veroorzaakt is, wat wel het geval is). Hoe zit dat? Kijk voor een goed antwoord bij de volgende bronnen:

Het klimaatwetenschappelijke antwoord op klimaatmythes Op de klimaatwebsite Skeptical Science staan alle klimaatmythes opgesomd, met een op de klimaatwetenschap gebaseerd antwoord. Het twaalfde argument in het lijstje geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe het kan dat de CO2-concentratie de opwarming in 17.500 voor Christus volgde. Lees verder op Skeptical Science Hier kun je terecht voor korte antwoorden op moeilijke vragen over klimaatverandering Hoeveel opwarming krijgen we te verduren? Waarom twijfelen mensen aan klimaatverandering? Zijn de voorspellingen van de klimaatwetenschap betrouwbaar? En hoeveel gaat de zeespiegel nu precies stijgen? Kijk hier voor antwoorden Benieuwd hoe klimaatwetenschappers het vroegere klimaat reconstrueren? Paleoklimatologen onderzoeken klimaatveranderingen in het geologische verleden, onder meer door sedimentaire archieven van het leven op aarde uit te lezen en aan de hand daarvan het CO2-gehalte en de temperatuur op aarde te reconstrueren. In de Amerikaanse podcast Warm Regards werd er laatst over gesproken. Luister hier naar de podcast

Het moge duidelijk zijn dat het van groot belang is om het bestcasescenario uit te laten komen. Nu vraag je je misschien af: hoe dan?

Hoe kan ik helpen bij het beperken van klimaatverandering?

Het fossiele tijdperk kunnen we niet afsluiten zonder kordaat en de actieve hulp van het bedrijfsleven. Maar ‘gewone mensen’ zijn allerminst machteloos. Laten we kijken naar de twee rollen die we feitelijk allemaal hebben: we zijn burger én consument.

Als consument kun je bijdragen door je voetafdruk te verkleinen. Bekende manieren: minder vliegen en autorijden, meer ov gebruiken, je huis isoleren, groene stroom of zonnepanelen nemen, of een aandeel in een windmolen. En: minder spullen kopen, de verwarming niet onnodig aan laten staan, bewust

Als burger kun je je stem gebruiken: in het stemhokje en daarbuiten. Een mooi voorbeeld van succesvol activisme in Nederland is het moratorium op schaliegasboringen, dat door burgers werd afgedwongen. Ook de Fossielvrij-campagne van 350.org heeft al een flink aantal successen geboekt. De activisten zetten druk op investeerders om hun geld uit de fossiele industrie te halen, omdat die zich grosso modo blijft gedragen alsof klimaatverandering niet bestaat. Steden, universiteiten en pensioenfondsen worden aangemoedigd zich publiekelijk ‘fossielvrij’ te verklaren.

Wereldwijde mobilisatie van burgers voor de klimaatconferentie van Parijs eind 2015 zorgde ervoor dat het ambitieuze streven van maximaal 1,5 graad Celsius opwarming in het Verdrag belandde (al moet gezegd worden dat het beleid om die ambitie waar te maken vooralsnog ontbreekt).

Het punt is: gewone burgers die van zich laten horen, kunnen verandering versnellen. Het aantal energiecoöperaties van burgers die het heft in eigen handen willen nemen, groeit snel. Wie voor het klimaat in actie wil komen, kan zich aansluiten bij de groeiende groep van actieve mensen die gezamenlijk een enorme impact hebben.

Verder lezen?

Deze tekenaar verklaart de wereld door middel van stokfiguurtjes. Tijd om hem te leren kennen Randall Munroe (1984) werkte ooit bij NASA, nu is hij een ware cultheld als tekenaar van de webstrip xkcd. Wie is de man achter de stokfiguurtjes? Een gesprek over dingen uitleggen, Donald Trump en dino’s. Lees het verhaal van Sanne hier terug De planeet kan wel met klimaatverandering omgaan, de vraag is of onze beschaving het kan Hoe kwetsbaar wij zijn, blijkt mooi uit dit filmpje van het Amerikaanse journalistieke platform Vox. Wat er op het spel staat? Het stabiele leefklimaat dat de mensheid voortbracht en onze beschavingen mogelijk maakte. Bekijk de video hier Zo kan Nederland duurzaam worden (volgens deze vier groene koplopers) Half februari schoven vier boegbeelden van duurzaam Nederland op onze redactie aan voor De Groene Ronde Tafel. We gingen in gesprek over de toekomst van het klimaat en de omschakeling naar duurzame energie. Over wat nodig is en wat we zelf kunnen doen. Uitgebreid verslag van een indrukwekkende ontmoeting. Lees het verhaal van Jelmer hier terug